matematykaszkolna.pl
zbiór wartosci madziora:
  −1 
Zbiorem wartośći funkcji f(x)=

(x+4)2+6 jest jak to mam zrobic delta, nastepnie
 3 
miejsce zerowe. współrzędne wierzchołka p i q i rysuje wykres, tylo problem mam z tymi wsółrzędnymi. pomoże ktoś. plisssemotka
28 gru 22:48
Eta: z postaci kanonicznej f(x)=a(x−xw)2+yw jeżeli a<0 parabola ramionami do dołu to ZW= (−, yw >
 1 
f(x)= −

(x+4)2+6 , a<0 i yw=6
 3 
to: ZW= (−, 6> i to wszystkoemotka
28 gru 23:23
28 gru 23:23
pigor: ...., otóż z danej postaci masz wszystko co potrzebujesz : a=−13<0 , więc ramiona paraboli do dołu i q=yw=4 , więc Zw.={y: y≤4}= (−;4> − szukany zbiór wartości funkcji f i to tyle . ... emotka
28 gru 23:25
pigor: o kurcze , przepraszam − napisałem bzdurę ; oczywiście zamiast 4 powinno u mnie być 6
28 gru 23:27
Krzysiek : Funkcja −1/3(x +4)2+6 przeciez jest w postaci kanonicznej a ztej postaci to juz latwo odczytac wspolrzedne wierzcholka p czyli xw a takze q czyli yw bo jest tak f(x)=a(x−p)2+q . Zbior wartosci funkcji odzytujemy na osi OY wiec interesuje nasz wspolrzedna q czyli yw wierzcholka u nas q czyli yw =6 a ramiona paraboli skierowane sa w dol bo a=−1/3 wiec jak narysujesz sobie ta parabole to zauwazysz ze zbiorem wartosci funkcji (odczytujemy na osi OY) bedzie przedzial (−∞,6> Czyli jak masz postac kanoniczna fukcji kwadratowej to od razu odczytujesz wspolrzedne wierzcholka . Natomiast jesli masz postac ogolna lub iloczynowa to wtedy liczysz delte i wspolrzedna q wierzcholka i wtedy odczytujesz zbior wartosci funkcji .
28 gru 23:32
Eta: rysunek
28 gru 23:37
madziora: DZIĘKUJE emotka
29 gru 16:41
madziora: a ja głupia delte liczyłam podnosiłam do kwdratu masakra xD dziękówki emotka
29 gru 16:41