Sprawdzenie poprawności wyników dla cosinusów
Neko: Witam, czy ktoś mógłby sprawdzić poprawności dla Cosinusów i podać ewentualne poprawki ? z góry
dziękuję
a) dla 0
x=π2+kπ
b) dla 12
x=π3+2kπ
x=−π3+kπ
c)dla 1
x=2kπ
d) dla −1
x=π+2kπ
e) dla −12
x=2π3+2kπ
x=4π3+2kπ
f) dla √22
x=π4+kπ
x=−π4+kπ
g) dla −√22
x=3π4+2kπ
x=5π4+2kπ
h) g) dla −√32
x=5π4+2kπ
x=7π4+2kπ
i) dla −√32
i tu proszę o wyliczenie bo mi nie wychodzi : P
Dziękuję za pomoc
28 gru 18:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
b) ... zapewne 2kπ zapomniałeś
28 gru 18:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
f) tutaj także chyba o 2kπ zapomniałeś
28 gru 18:53
28 gru 18:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | √3 | |
a |
| to dla jakich kątów (z podstawowego okresu)  |
| | 2 | |
korzystasz z: cos (180−α) = −cosα
| | √3 | |
aby otrzymać kąty dla których będzie wartość− |
| |
| | 2 | |
28 gru 18:55
Neko: Nim zacznę liczyć ostatnie, to tylko b) i f) ma błędy, reszta poprawna?
28 gru 18:56
Neko: w h) chodzi o minus
w g) o +
dalej jest poprawnie czy nie?
28 gru 18:59
Neko: dla √32
x=π62πk
x=−π62πk
?
28 gru 19:02
Neko: Oczywiście +2kπ
28 gru 19:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | √3 | |
więc dla − |
| będą te same wartości ale 'przesunięte' π |
| | 2 | |
28 gru 19:04