pomoc
student: Oblicz √8+6i
28 gru 16:22
28 gru 16:28
student: Nie wiem skąd sie to wzięło
28 gru 16:30
Mila: Napisz od którego miejsca nie rozumiesz.
28 gru 16:33
student: x2−y2=8 i 2xy=6⇔xy=3
Jest na to jakiś wzór?
28 gru 16:39
Trivial:
Można łatwo wyprowadzić wzór na pierwiastek:
z = a + ib,
| | 1 | |
√z = ± |
| (√|z|+a + i*sgn(b)√|z|−a) |
| | √2 | |
|4+3i| =
√16+9 =
√25 = 5.
| | 1 | |
√8+6i = √2*√4+3i = ±√2* |
| (√5+4 + i*sgn(3)√5−4) = ±(3+i). |
| | √2 | |
28 gru 16:45
TOmek: Trivial i ten jego wzór
28 gru 16:46
student: No dobra, a jak ten przykład?
√−3−4i
28 gru 17:08
Mila: z definicji pierwiastka kwadratowego √16=4 bo 42=16
√8+6i=x+iy⇔
(x+iy)2=8+6i [ i2=−1]
x2+2xyi−y2=8+6i
Porządkuję lewą stronę:
(x2−y2)+2xyi=8+6i
Porównujesz część rzeczywistą i część urojoną liczby. (do postu z 16:39.)
x2−y2=8
2xy=6
I trzeba rozwiązać ten układ równań.(umiesz to zrobić?)
28 gru 17:10
student: √−3−4i
√−3−4i = x= iy
(x+iy)2 = −3−4i
x2 − y2 + 2xyi = −3−4i
x2 − y2 = −3
2xy = −4
Tak?
28 gru 17:14
Mila: √−3−4i możesz zrobić korzystając z wzoru Triviala, albo tak samo jak poprzednio
√−3−4i =x+iy gdzie x,y∊R⇔
(x+iy)2=−3−4i
x2+2xyi−y2=−3−4i
(x2−y2)+2xyi=−3−4i
Dokończ, powodzenia.
Możesz też odgadnąć wynik, tu łatwo.
28 gru 17:16
Mila: 17:14 dobrze.
28 gru 17:17
student: Ok, dziękować

Jak będę miał jeszcze problem to napiszę w tym temacie.
28 gru 17:17
Mila: Proszę, będę po 20. Ćwicz.
28 gru 17:19
Trivial: TOmek, co Ci nie pasuje w moim wzorze? <:
28 gru 17:25
student: (1+i)10 − tutaj możemy wyliczyć ze wzoru |z| = √a2 + b2 i potem sin i cos?
Mamy sprowadzić do funkcji trygonometrycznej?
28 gru 17:27
student: sorry, tam jest do kwartatu a nie 1
28 gru 17:28
Trivial:
Podnoszenie (1+i) albo (1−i) do dowolnie dużej potęgi parzystej (2n) można szybko załatwić
sposobem:
(1+i)2n = ((1+i)2)n = (1+2i+i2)n = (2i)n = 2n*in
(1−i)2n = ((1−i)2)n = (1−2i+i2)n = (−2i)n = (−2)n*in
in = 1, gdy n jest podzielne przez 4.
in = i, gdy n:4 daje resztę 1
in = −1, gdy n:4 daje resztę 2
in = −i, gdy n:4 daje resztę 3
Ogólnie:
in = i(reszta z dzielenia n przez 4)
Twój przykład:
(1+i)10 = (1+2i−1)5 = 25i.
28 gru 17:34