Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań., Za pomoc z góry dziękuję.
janek: 1/ Oblicz ile cyfr w zapisie dziesiętnym mają następujące liczby pierwsze
a/ 230402457 − 1
b/ 19249 * 213018586 +1
2/ Wiedząc że log3 20=a i log3 15 = b ,oblicz log2 360
28 gru 13:26
janek: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań., Za pomoc z góry dziękuję. janek: 1/ Oblicz ile cyfr w
zapisie dziesiętnym mają następujące liczby pierwsze a/ 230402457 − 1 b/ 19249 * 213018586 +1
2/ Wiedząc że log3 20=a i log3 15 = b ,oblicz log2 360
28 gru 13:57
28 gru 16:04
logik: log2 360=log3 360/log3 2=log3 32+log3 5+log3 23/log3 2=2+b−1+3log3 2/log3 2=
ponieważ log3 15=b
czyli log3 3*5=log3 3 +log3 5
więc log 3 5=b−1
natomiast log320=log3 4+log3 5 =2log3 2+log3 5
A teraz dwie ostatnie wiadomości podstawić do wyrażenia w pierwszej linijce ......i otrzymamy
3a−b+5/a−b+1
27 gru 19:54