log
kasia: oblicz ile cyfr w zapisie dziesiętnym mają następujące liczby pierwsze:
a)230402457−1
b)19249*213018586+1
5 lis 12:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że log x = b ⇔ 10
b = x .... czyli wartość całkowita z liczby 'b +1' oznacza liczbę
cyfr liczby x w zapisie dziesiętnym
jak to możesz wykorzystać
5 lis 12:37
kasia: nie rozumiem
5 lis 12:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
ile cyfr ma liczba 467

oczywiście 3
log 467 = b ⇔ 10
b = 467
log 100 < log 467 < log 1'000
2 < log 467 < 3
czyli log 467 = b = 2,'coś tam po przecinku'
wartość całkowita liczby b to

[b] = 2
2+1 = 3 ... i własnie tyle jest cyfr w liczbie 467
5 lis 13:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
to zadanie masz na jakiś konkurs czy co ?
bo dałaś je jakieś 2 tygodnie temu
5 lis 13:06
kasia: nie,rozwiązuję zadania ze zbioru zadań.Te jest z gwiazdką,czyli z tych trudniejszych.
5 lis 13:13
kasia: dziękuję Ci bardzo.Jak przeanalizuję zadanie to na pewno pokumam to zadanie
5 lis 13:14
5 lis 13:17
irena_1: Tam powinno być, oczywiście
230402457−1
5 lis 13:20
irena_1: 230402457>230000000=(210)3000000
210=1024>1000=103
230402457>(103)3000000=109000000=109mln
Liczba 109mln ma 9000001 cyfr
5 lis 13:27
kasia: niewiele jeszcze rozumiem...może potrenuję

ile cyfr ma liczba 5480
log 5480=b⇒10
b=5480
log1000<log5480<10000
3<log 5480<4
3+1=4
5 lis 13:27
kasia: dziękuję bardzo−drugie spróbuję sama,ale później
5 lis 13:28