trygonometria
Gość: Mógłby mi ktoś rozpisać jak to zrobić od początku do końca, bo nie mam pojęcia jak takie coś
| | π | | π | |
się rozwiązuje : sin(x+ |
| )sin(x− |
| )=−1/2 |
| | 3 | | 3 | |
27 gru 16:16
Gość: Naprawdę nikt nie wie jak to zrobić ?
27 gru 16:55
slaby: Ja wiem, zaraz coś wstawie.
27 gru 16:56
Maslanek: Rozpisz to ze wzoru na sinusa sumy i różnicy kątów
27 gru 16:58
Gość: właśnie tego za bardzo nie rozumiem, staram się sam nauczyć tych funkcji, znam te wzory ale po
podstawieniu nie widzę w jaki sposób można to uprościć więc proszę o pomoc, jak będę widział
jak to się robi to w analogiczny sposób będę próbował robić podobne przykłady.
27 gru 17:05
slaby: sin(x + π3) musisz ze wzoru na sinus sumy kątów sin(α+β)=sinαcosβ + cosαsinβ zamienic na
sinx * cosπ3 + cosx*sinπ3. To samo z sin(x − π3) tylko ze wzoru na sinus różnicy
kątów
sin(α−β)=sinαcosβ − cosαsinβ. Po przekształceniu tych sinusow otrzymasz:
(sinx * cosπ3 + cosx*sinπ3)*(sinx * cosπ3 − }) = − 12
Od razu można tu dostrzec wzór skróconego mnożenia, na różnice kwadratów,
sin2x * cos2π3 − cos2x*sin2π3=− 12
cosπ3=12 sinπ3=√3/2 oraz sin2x = 1−cos2x Robiąc te podstawienia otrzymamy
proste równanie z cosinusem. Pociągnąć to dalej?
27 gru 17:10
Gość: Jeżeli można to tak
27 gru 17:13
slaby: W 5 linijce coś mi ucieło, powinno być
(sinx*cosπ3 + cosx*sinπ3)(sinx*cosπ3 − cosx*sinπ3) = − 12
27 gru 17:14
Gość: | | π | | π | |
a jeszcze takie pytani skąd wziąłeś, że cos |
| =12 sin |
| =√3/2 to się odczytuje z |
| | 3 | | 3 | |
wykresu czy jakoś się liczy czy po prostu się wie ?
27 gru 17:19
slaby: 14sin2x − 34cos2x = − 12 tą postać otrzymałem za pomocą tych 2 pierwszych
podstawień.
Teraz trzecie. 14(1−cos2x) − 34cos2x = − 12
A z tego wynika cos2x = 34
A więc cosx=√3/2 v cosx=−√3/2
27 gru 17:19
Gość: wielkie dzięki

teraz już trochę kminię
27 gru 17:21
slaby: Z tablic, cos π3=cos60=1/2 sin60=√3/2
27 gru 17:22
slaby: Umiesz dalej sam?
27 gru 17:23
27 gru 17:23
Gość: Tak dalej już sobie poradzę jeszcze raz wielkie dzięki
27 gru 17:24
Mila: II sposób:
| | A+B | | A−B | |
cosA−cosB=−2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | −1 | |
−2*sin(x+ |
| )*sin(x− |
| )=−2* |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | π | | π | |
−2*sin(x+ |
| )*sin(x− |
| )=1 |
| | 3 | | 3 | |
Lewą stronę zastąpimy wyrażeniem cosA−cosB
| | π | | π | |
2x= |
| +2kπ lub cos2x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x= |
| +kπ lub x=−x= |
| +kπ |
| | 6 | | 6 | |
27 gru 17:28
Neko: Masz tu Wzór skróconego mnożenia.
Zamieniasz π na 180
180/3 =60 60 stopni dla sinusa to √32
Masz tu Wzór skróconego mnożenia.
I na koniec wynodzi
sin = 12 v −12
27 gru 17:33