Całencja
szopenskacz: Całka:
26 gru 19:59
Krzysiek: pomnóż licznik i mianownik przez ex a potem podstawienie: t=ex
lub drugi sposób: od razu podstawienie: t=ex +1
26 gru 20:04
szopenskacz: wiesz co... wyszło mi coś takiego:
ln|e
x3|+C
chyba coś źle zrobiłem
26 gru 20:12
Krzysiek: policz pochodną i sprawdź czy otrzymasz funkcję podcałkową.
26 gru 20:13
szopenskacz: no niestety właśnie nie
| | dt | |
Podstawiam t=ex +1 ; dx= |
| gdzie ex=t−1 |
| | ex | |
| | dt | |
wtedy mam postać ∫ |
| |
| | t(t−1) | |
dobry tok myślenia ?
26 gru 20:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
bardzo dobry to myślenia
teraz na ułamki proste i 'jedziesz'
26 gru 20:27
Krzysiek: ok i teraz na ułamki proste rozbijasz.
26 gru 20:27
michał: wiem, że to nie mój temat ale czy
Arturze lub
Krzyśku moglibyście zerknąć na mój
temat?
175999 (piszę tutaj, ponieważ jest małe zainteresowanie, a chodzi tylko o
napisanie czy dobrze obliczyłem pochodną czy źle.
26 gru 20:32
szopenskacz: na ułamki proste, tzn to :
http://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amki_proste
tak?
Akurat tego na ćwiczeniach nie widziałem, ale:
| | 1 | | A | | B | |
czyli mamy |
| = |
| + |
| |
| | t(t−1) | | t | | t−1 | |
z lewej mańki mamy 1, no ale z prawej strony chyba jakieś głupoty mie wyszły

1=At− A +Bt
26 gru 20:39
Krzysiek: czyli:
A+B=0
−A=1
26 gru 20:47
szopenskacz: Dobra , wyszłoooo mi

dzięki wielkie za pomoc, finalny wynik to : −ln(e
x+1)+x+c
26 gru 20:48