dowod trygonometria
lip:

Dowód:
Całe zadanie ma z tego typu podpunktami(Wykaż że)
a) sinα=cosβ i sinβ=cosα
sry za rysunek
23 gru 15:45
23 gru 15:53
lip: Do tego sam doszedłem tylko myślałem że to zbyt banalne. i to już koniec dowodu?
23 gru 15:55
lip: A jeszcze z takich podobnych jak moge wykazać że
sinα=cos(90−α)

to jest nawet w kartach wzorow , ale jak to udowodnić?
23 gru 16:23
Dominik: wzory redukcyjne.
23 gru 16:38
Saizou :

β=90−α
| | b | |
cosβ=cos(90−α)= |
| , zatem |
| | c | |
sinα=cos(90−α)
23 gru 16:45