może mi to ktoś wytłumaczyć ?
Pan Talon : Wykaż , że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą podzielna przez 8
.
21 gru 21:22
Kejt:
dwie kolejne liczby nieparzyste to będą: 2k−1; 2k+1
(2k+1)
2−(2k−1)
2=4k
2+4k+1−4k
2+4k−1=8k
| | 8k | |
Liczba 8k zawsze będzie podzielna przez 8: |
| =k |
| | 8 | |
c.n.u.
21 gru 21:25
Kejt: oczywiście k∊ℂ
21 gru 21:26
Tad:
(2n+1)2−(2n−1)2=8n
21 gru 21:27
Kejt: pierwsza
21 gru 21:27
krecik:
21 gru 21:28
21 gru 21:29
Kejt: widziałam te zadania
kreciku 
rozwiązałabym te pierwsze, ale nie mogę tutaj rysować, bo
mi się wszystko zacina
21 gru 21:30
Pan Talon : kejt , dlaczego k ? , no i skąd masz 2k−1 i 2k+1

skąd to sie bierze

no i czy te nawiasy to nie są skróty mnożenia ? a
2+2ab + b
2 ?
21 gru 21:33
Dominik: 2k−1 2k+1 to sa kolejne liczby nieparzyste. (liczba parzysta, bo pomnozona razy 2 i +− 1, czyli
na pewno niepodzielna przez 2 = nieparzysta)i tak, sa to wzory skroconego mnozenia.
21 gru 21:35
Kejt:
1. to może być dowolna litera, jako niewiadoma.
2. 2k jest zawsze parzyste, bo liczba nieparzysta pomnożona przez dwa da nam liczbę parzystą,
wiadomo, że jest ona pomiędzy nieparzystymi, więc jeśli chcemy mieć pewność, że dana liczba
jest nieparzysta powinniśmy do 2k dodać lub odjąć 1.
3. tak, to są wzory skróconego mnożenia, przy czym w drugim nawiasie zmienia się znak, bo jest
minus przed nawiasem.
21 gru 21:37
Kejt: Dominik = Kejt?
21 gru 21:40
Dominik: nie ma monopolu na pomaganie
21 gru 21:41
Kejt: na pomaganie owszem..ale pytanie było zwrócone do mnie
21 gru 21:42
Pan Talon : no bo myslałem , że dwie kolejne nieparzyste to 1 i 3 , myślałem , że chdzi o udowodnienie ,
że na przykład 12 − 32 = liczb podzielna przez 8 , czy jest jakaś definicja rozwiązywania
tego typu zadań , bo to dla mnie nowy temat i sprawia mi trudności , np nie wpadł bym raczej
na takie rozwiazanie ...
21 gru 21:43
Kejt: nie możesz użyć tu konkretnych liczb, ponieważ musisz udowodnić, że ta własność zachodzi na
dowolnych liczbach.
21 gru 21:44