zadania typu "wykaż"
krecik: Zadania typu "wykaż" −−−−− tylko dla
maturzystów 
zad.1/ Wykaż,że pole trapezu równoramiennego, którego przekątna ma długość"m"
i tworzy z dolną podstawą kąt α
| | m2*sin2α | |
jest równe: P= |
| |
| | 2 | |
zad.2/Wykaż,że jeżeli miary kolejnych kątów czworokąta wypukłego tworzą
ciąg arytmetyczny o różnicy 50
o, to ten czworokąt jest trapezem .
zad.3/Wykaż,że jeżeli trapez jest równoramienny o podstawach a>b
i jest opisany na okręgu, to długość jego wysokości jest równa
średniej geometrycznej długości jego podstaw.
zad.4/ Wykaż,że w dowolnym trapezie o podstawach a>b, odcinek łączący
| | a−b | |
środki przekątnych trapezu ma długość : |
| |
| | 2 | |
zad.5/Wykaż, że w trójkącie prostokątnym, wysokość i środkowa poprowadzone
z wierzchołka kąta prostego tworzą z przyprostokątnymi kąty o równych miarach.
zad.6/ Bok prostokąta ma długość 24 , a jego przekątna ma długość 26.
W każdy z trójkątów, na które podzieliła ten prostokąt przekątna
wpisano okręgi. wykaż,że odległość między środkami tych okręgów
jest równa
4√17
a matura ... tuż, tuż za
137 dni
21 gru 20:23
Patryk: w a) a+b=m ?
21 gru 20:26
Saizou : a mogę też rozwiązywać? Bo ja nie jestem maturzystą tylko w 2 LO
21 gru 20:27
krecik:
Seria
liczby : typu "wykaż"
1) Wykaż,że jeżeli n€N i n nie jest podzielna przez
3,
to liczba n
2+2 jest podzielna przez
3
2) Wykaż,że liczba 2
2000 −16 jest podzielna przez
240
3) Wykaż, że jeżli liczby x i y są całkowitymi i x jest wielokrotnością liczby
3
i x≠3y to liczba
| | x2−9y2 | |
|
| −−− jest liczb całkowitą |
| | 3x−9y | |
4) Wykaż,że dla każdej liczby całkowitej "k"
liczba: (k+2)
4−k
4 jest wielokrotnością liczby
8
5) Wykaż,że dla a >0 zachodzi:
6) Wykaż,że dl dodatnich liczb a, b, c zachodzi nierówność
7) Wykaż,że reszta z dzielenia sumy kwadratów czterech kolejnych liczb parzystych
jest równa
8
21 gru 20:41
krecik:
Możesz......
Saizou
21 gru 20:42
tech: zad 1:
n2+2=n2−1+3=(n−1)(n+1)+3
są to dwie liczby naturalne, wśród których jedna jest podzielna przez 3
Może tak być?
21 gru 20:50
Saizou : wieżźy dwie liczby naturalne 1 i 2 czy one są podzielne przez 3
21 gru 20:53
Saizou : *weźmy
21 gru 20:53
Saizou : a zadanie 7 chyba jest wybrakowane
21 gru 20:57
tech: jak podstawimy za n=1 wyjdzie z pierwszego nawiasu 0, a więc całość = 3
jak podstawię za n=2 to z drugiego nawiasu wyjdzie 3, a to jest podzielne przez 3
żle myślę?
21 gru 21:05
Saizou : myślisz dobrze

ja tam widziałem napisane 2 kolejne liczby naturalne
21 gru 21:06
tech: dla mnie właśnie najgorsze są te zadania, a na maturce zawsze są
21 gru 21:10
Saizou : to trzeba ćwiczyć

praktyka czyni mistrza
21 gru 21:10
Maslanek: Z tym n2+2, łatwiej chyba:
n=3k
n=3k+1
n=3k+2.
21 gru 21:13
Saizou : możesz napisać że jest to iloczyn liczby parzystej i nieparzystej zatem na pewno dzieli się
przez 3
21 gru 21:14
Maslanek: Raczej dwóch parzystych lub dwóch nieparzystych ^^
21 gru 21:15
krecik:
Fakt

zad7/ ma być...... z dzielenia przez
16
21 gru 21:16
tech: zad.4
(k+2)4−k4=((k+2)2−k2)((k+2)*2+k2)=(k2+4k+4−k2)(k2+4k+4+k2)=(4k+4)(2
k2+4k+4)=4(k+1)2(k2+2k+2)=8(k+1)(k2+2k+2)
21 gru 21:30
krecik:
21 gru 21:32
tech: zad. 5:
8−4a+a
3−2a
2≥0
a
3−2a
2−4a+8≥0
a
2(a−2)−4(a−2)≥0
(a
2−4)(a−2)≥0
(a−2)(a+2)(a−2)≥0
(a−2)
2(a+2)≥0
a ta nierówność jest zawsze prawdziwa
21 gru 21:33
krecik:
ok

wysłałbym Ci ponownie

ale Eta zabrała mi wszystkie jabłuszka
21 gru 21:38
Saizou : właśnie sobie to uświadomiłem , że parzystych albo nieparzystych
21 gru 21:40
Saizou : zad 7
W(x)=(2x)
2+(2x+2)
2+(2x+4)
2+(2x+6)
2=
=4x
2+4x
2+8x+4+4x
2+16x+16+4x
2+24x+36=
=16x
2+48x+56=16(x
2+3x+3)+
8
cnu
21 gru 21:50
Saizou : zad. 3
niech x=3t t∊C
| 9t2−9y2 | | t2−y2 | | (t−y)(t+y) | |
| = |
| = |
| =t+y |
| 9t−9y | | t−y | | t−y | |
cnu
21 gru 21:53
tech: a wiesz moze jak 2 zrobić? Bo myślę, myślę i nic
21 gru 21:56
tech: 22000−16=22000−24=22000−28+240 tylko co dalej?
21 gru 21:59
krecik:
zad.7/ i 3/ zaliczone
21 gru 22:05
21 gru 22:06
Maslanek: 2
2000−16=2
4(2
1996−1).
Rozkładać 2
1996−1? Trochę szaleństwo, ale zawsze to jakaś metoda
21 gru 22:11
Kejt: no właśnie też nad tym myślałam..trzeba rozłożyć to do postaci: 24(24−1)(.....) chyba, ze da
się jakość szybciej..
21 gru 22:13
Maslanek: Albo jeszcze trochę inaczej:
16(4
998−1).
Więc 4
998−1=16
499−1 musi być podzielne przez 15.
Jak wiadomo liczba x
y jest podzielna przez x. Więc skoro 16
499 jest podzielna przez 16, to
16
499−1 jest podzielna przez 15.
Zatem mamy taką podzielność
21 gru 22:13
Saizou : albo ze wzoru
16499−1=(16−1)(16498+16497+...+16+1)
21 gru 22:19
krecik:
Saizou
21 gru 22:25
krecik:
Saizou
21 gru 22:26
krecik:
Dwa razy się "wkopało"
21 gru 22:26
Saizou :

zad. 1 z geometrii
x=d−a
lABl=d+x=d+d−a=2d−a
h=msinα
d=mcosα
lABl=2mcosα−a
| | (a+2mcosα−a)msinα | | m2*2sinαcosα | | m2sin2α | |
P= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
cnu
21 gru 22:41
krecik:
21 gru 22:42
Saizou :

zad. 4 geometria
ładny jest dowód na wektorach

(piszę bez zapisu strzałek nad wektorami)
| | 1 | | 1 | |
EF= |
| AC+CB+ |
| BD (dodając stronami) |
| | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2EF=AB+CB+BD CB=CD+DB
2EF=AB+CD+DE+BD
2EF=AB+CD
| | a−b | |
EF= |
| bo wektor CD jest przeciwny do b |
| | 2 | |
zatem (kończąc zapis wektorowy)
21 gru 23:04
krecik:

Z podobieństwa odpowiednich trójkątów ( nie chce mi się już pisać
21 gru 23:51
Saizou :

zad 3 z geometrii
a+b=2c
z tw. pitagorasa
| a2−2ab+b2 | | a2+2ab+b2 | |
| +h2= |
| |
| 4 | | 4 | |
a
2−2ab+b
2+4h
2=a
2+2ab
2+b
2
4h
2=4ab
h
2=ab
h=
√ab cnu
22 gru 20:36
Kejt: ostało się coś jeszcze? jakieś reszteczki...
23 gru 12:01
Saizou : z geometrii 2,5,6
a z liczb rzeczywistych 6
jeśli wszystko dobrze policzyłem
23 gru 12:05
Saizou :

lBCl=24−2r=24−8=16
lACl=10−2r=10−8=2
lABl
2=2
2+16
2
lABl
2=260
lABl=2
√65
tylko co tu nie pasuje
23 gru 12:35
Kejt: ok, to ja powalczę z 6.
23 gru 12:43
Eta:
Hej
Saizou 
odp: |AB|= 2
√65 −−− jest poprawna ( wpisałam błędną odp ... sorry
23 gru 13:01
Kejt: obrażam się na to 6
23 gru 13:04
Maslanek: Co do 6:
Mamy x−długość odcinka od wierzchołka do punktu styczności (jednocześnie promień okręgu
wpisanego)
Więc: p
2=(24−2x)
2+(10−2x)
2
| | a+b−c | |
Gdzie x (promien okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny): x= |
| ={24+10−26}{2}=4. |
| | 2 | |
Wtedy p
2=16
2+2
2=260
Ee... Brakuje 12j
2... Dziwne
23 gru 13:09
Kejt:
2.
niestety nie mogę zrobić rysunku, bo mi się coś zacina

a
1;a
2;a
3;a
4 −> kąty wewnętrzne, oznaczano kolejno w kierunku przeciwnym do wskazówek
zegara, zaczynając od kąta na dole po lewej stronie.
r=50
o
a
2=a
1+50
o
a
3=a
1+100
o
a
4=a
1+150
o
skoro czworokąt to:
a
1+a
2+a
3+a
4=360
o
a
1+a
1+50
o+a
1+100
o+a
1+150
o=360
o
4a
1+300
o=360
o
4a
1=60
o
a
1=15
o
a
2=65
o
a
3=115
o
a
4=165
o
aby był trapezem musi zajść związek: a
1+a
4=180
o i a
2+a
3=180
o
a
1+a
4=15
o+165
o=180
o
a
2+a
3=65
o+115
o=180
o
czworokąt ten jest trapezem. c.n.u
i moje pytanie..jeśli zachodzi taka zależność między kątami...to on na pewno jest trapezem?
23 gru 13:15
Saizou :

trójkąty ABC i ACD są podobne zatem kąt CAD= ABC=β
lAEl=lBEl ponieważ są to promienie okręgu opisanego na trójkącie ABC
zatem kąt BAE=ABE=β, wówczas
kąt CAD=BAE
cnu
23 gru 13:48
Godzio:
Kejt, niekoniecznie ! Jeżeli jest to trapez to jasne jest, że spełniona jest taka
zależność, ale w drugą stronę już nie za bardzo. Co to jest trapez ? To jest czworokąt, który
posiada jedną co najmniej jedną parę boków równoległych − na tym powinnaś się opierać
23 gru 15:43
Saizou :

a można tak to pokazać
23 gru 17:33
Godzio:
Tak trzeba
23 gru 17:36
Rodney: a ja mam jeszcze pytanie odnosnie zadania 7, bo ja sobie to zrobilem wychodzac od:
(2k−2)2+(2k)2+(2k+2)2+(2k+4)2=...=16(k2+k+1)+8
Dzięki temu minusowi miałem chyba odrobine prostsze obliczenia i zastanwiam sie czy np. na
maturze byloby to bez problemow zaliczone?
I jakie zalozenie trzeba w tym zadaniu napisac?
k∊C czy k∊N ?
No i czy liczby ujemne −2,−4,−6... tez uznajemy za parzyste?
23 gru 18:30
Saizou : "Liczby parzyste to liczby całkowite podzielne przez 2.
Każdą liczbę parzystą można zapisać w postaci 2k, gdzie k jest pewną liczbą całkowitą, np. −6,
−4, −2, 0, 2, 4, 6, 8, 10, itd."
23 gru 18:51
Godzio:
Roodney zadanie jest dobrze zrobione, na resztę odpowiedział Saizou
23 gru 19:49
Rodney: w sumie to zostaje do zrobienia chyba tylko to zadanie 6 z liczb rzeczywistych... wie ktos jak
to zrobic?
23 gru 21:05
Eta:
Z nierówności między średnimi: am ≥gm
c.n.u
23 gru 22:38
Rodney: Eta: gratuluje, zniszczylas mnie tym dowodem, kombinowalem cos ze srednimi od jakiegos
czasu, ale na to nie wpadlem

dziekuje bardzo
23 gru 23:58