rozwiąż równanie logarytmiczne
MLODYCZ: xlogx+10x−logx=11
14 lut 18:51
krecik:
ciekawe .....
21 gru 19:02
asdf: x
logx = t
11t = 110
t= 10
x
logx = 10
log
xx
logx =log
x10
logx = log
x10
x = 1?
nie wiem...
logx = t
10
t = x
(10
t)
t + 10*(10
t)
t = 11
10
2t + 10*10
2t = 11
11*10
2t = 11
10
2t = 1
log
1010
2t = log
101
2t = log
101
t = 0
logx = 0
x=1?
jakos tak dziwnie mi wychodzi, pewnie źle, ale napiszę − a niech mnie wyśmieją
21 gru 19:13
krecik:

Jeszcze dwa : x=.... v x=.... i brak założenia !
21 gru 19:18
asdf: no nie wiem, logab, a >0 a≠1 oraz b > 0
21 gru 19:29
krecik:
założenie x>0
| | 10 | |
xlogx+ |
| = 11 /*xlogx |
| | xlogx | |
(x
logx)
2−11*x
logx+10=0 , Δ= ... = 81
| | 11+9 | |
xlogx= |
| = 10 v xlogx= ...= 1 |
| | 2 | |
to: logx*logx= log10=1 v x
logx= x
0
(logx)
2 =1 v logx=0
logx= 1 v logx= −1 v logx=0
| | 1 | |
Odp: x= 10 v x= |
| v x=1 |
| | 10 | |
21 gru 21:26