Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych
smutne oczy : Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych
|z|2−|z|=4+2i
20 gru 21:02
ICSP: jak dla mnie sprzeczne
20 gru 21:03
smutne oczy : a czemu sprzeczne?
20 gru 21:04
ICSP: Pierwsze pytanie :
Co to jest |z| ?
Drugie pytanie :
Jaką liczbą jest |z| ?
20 gru 21:05
smutne oczy : z=x+iy
|z|=√x2+y2
20 gru 21:10
ICSP: nie interesują mnie definicje i wzorki. Pytam jaką liczba jest |z| ?
Naturalna? Całkowita? Wymierną? Rzeczywistą? Zespolona ?
Podaj najmniej rozbudowany zbiór liczb jak to możliwe
20 gru 21:11
smutne oczy : zespolona
20 gru 21:11
ICSP: można powiedzieć ze jest zespolona tylko po co

|z| jest liczbą rzeczywistą(każda liczba rzeczywista jest również liczba zespoloną). Zatem to
co jest po lewej stronie jest liczbą rzeczywistą. Jaki podstawowy warunek musi być spełniony
aby liczba zespolona była równa liczbie rzeczywistej ? Oczywiście urojona liczby zespolonej
musi być równa 0 . Jednak w naszym równaniu cześć urojona jest = 2 − sprzeczność. Równanie nie
posiada rozwiązań.
20 gru 21:15
Mila: Sprawdź, czy dobrze przepisałaś zadanie.
20 gru 21:48
20 gru 21:50