Agata włożyła w sposób losowy cztery klucze do trzech kieszeni. Jakie jest prawd
Błażej: Agata włożyła w sposób losowy cztery klucze do trzech kieszeni. Jakie jest prawdopodobieństwo
że przynajmniej w jednej kieszeni nie ma klucza?
20 gru 20:11
Eta:
4 klucze do → 3 kieszeni
|Ω|= 3
4
zd.A
1 : jeżeli nie ma kluczy w dwu kieszeniach, to oznacza ,że wszystkie włożyła
do jednej z trzech kieszeni −−−
3 sposoby
|A
1|= 3
zd.A
2Jeżeli nie ma ich w jednej kieszeni tzn,że włożyła je do dwu kieszeni po:
2 i 2 lub (1 i 3 ) i odwrotnie (3 i 1)
Wybieramy te 2 kieszenie z 3
| | | | | | | | | | | | | |
|A|= |A2|+|A1|= | * | * | + | * | * | *2 + 3 |
| | | | | | | |
20 gru 21:47
Eta:
| | | |
Poprawiam chochlika.... oczywiście ma być | |
| | |
20 gru 21:51
Mila: Witaj Eto!
Ja tak:
Ω=3
4
A
1 −wszystkie klucze włożyła do jednej kieszeni
|
| | | |
A1|= | =3 na tyle sposobów wybiera jedną kieszeń |
| | |
A
2− wszystkie klucze rozłożyła do dwóch kieszeni i żadna z nich nie jest pusta
|A|=3+3*(16−2)= 45
20 gru 22:18
Eta:
Na to samo wychodzi

U mnie też
|A
2|= 42 to |A|= 3+42= 45
Zatem
Błażej ma dwa sposoby rozwiązania
20 gru 22:22
Mila: Oczywiście, że to samo.
20 gru 22:27
Błażej: Eta możesz mi wytłumaczyć A2? skąd ci się wziąły takie wzory newtona ? "
27 gru 17:54
27 gru 17:57