Proste równanie trygonometryczne
Maturzysta: Rozwiąż równanie: ctg3x=ctg13x
Potrzebuje tylko ten jeden przykład rozwiązany, żebym zrozumiał jak takie równania robić.
20 gru 09:04
20 gru 09:25
PW: To jest wbrew pozorom banalne zadanie. Funkcja ctg jest różnowartościowa na przedziale o
długości jednego okresu., a więc równość
ctg3x = ctg13x
oznacza, że liczby 3x i 13x są równe albo różnią się o wielokrotność okresu, co łącznie można
zapisać
13x−3x = kπ, k∊C
skąd
10x = kπ
(1) x=kU{π]{10}.
Jeszcze tylko sprawdzić, czy wszystkie wyliczone w (1) "kandydatki na pierwiastki" należą do
dziedziny obu funkcji ctg3x i ctg13x. Te które nie należą, nie są oczywiście pierwiastkami.
20 gru 09:53
PW: Zasadnicza trudność tego zadania polega właśnie na tym:
liczby postaci
| | 2n+1 | |
muszą być różne od liczb postaci |
| π, n∊C |
| | 6 | |
| | 2m+1 | |
i różne od liczb postaci |
| π, m∊C. |
| | 26 | |
Trzeba więc ze zbioru pierwiastków wykluczyć takie liczby postaci (1), dla których
| k | | 2n+1 | | k | | 2m+1 | | 5(2n+1) | | 5(2m+1) | |
| = |
| lub |
| = |
| , czyli k= |
| lub k= |
| . |
| 10 | | 6 | | 10 | | 26 | | 3 | | 13 | |
Spróbuj zapisać to z większym talentem, to jest możliwe (a może akurat uczysz się o równaniach
diofantycznych?).
20 gru 11:47