! TRYGONOMETRIA
1. liczba sin²60° + cos²30° jest równa...
2.50% liczby tg60° jest równe liczbie...
3.liczba (sin45°+cos45°)² jest równa liczbie...
4.suma kwadratów sinusów kątów o miarach 30°, 45° i 60° jest równa...
5.liczba sin60°+cos60°)² jest równa...
6.jeżeli przyprostokątne trójkata prostokątnego mają długości [tex]\sqrt{2} i \sqrt{6}[/tex] to
miara najmniejszego kąta tego trójkąta
A. jest mniejsza od 33° B. równa 33° C. jest równa 36° D. jest większa od 36°
PILNE
ile
cos30o =
ile
tg60o =
ile
sin45o =
ile
cos45o =
ile
itd.
to o czym my tu gadać mamy
| √3 | 1 | |||
sin60° = | i sin30°= | . To wiemy − na pewno było na lekcjach. | ||
| 2 | 2 |
| √3 | 1 | 3 | 1 | |||||
Mamy obliczyć sumę kwadratów tych liczb: ( | )2+( | )2 = | + | = 1. | ||||
| 2 | 2 | 4 | 4 |
| a | b | |||
sin60°= | i sin 30°= | , | ||
| c | c |
| a | b | a2 | b2 | a2+b2 | ||||||
sin260°+sin230° = ( | )2 + ( | )2 = | + | = | . | |||||
| c | c | c2 | c2 | c2 |