Korzystajac z poznanych tożsamosci trygonometrycznych oblicz wartosci funkcji tr
Domcio: Korzystajac z poznanych tożsamosci trygonometrycznych oblicz wartosci funkcji trygonometrycznej
kkąta ostrego alfa jezeli:
a) sin alfa 1/5
jak sie za to zabrac
18 gru 20:48
Kejt: sin
2x+cos
2x=1

na początek.
18 gru 20:50
18 gru 20:50
Domcio: dlaczego ta tożsamosc
18 gru 20:51
think: bo łatwo pozwala wyznaczyć cosx a tym samym pozostałe wartości
18 gru 20:51
Domcio: mógłbys to obliczyc bo ja niemam zielonego pojęcia
18 gru 20:52
Kejt: masz dwie tożsamości:
| | sinx | |
sin2x+cos2x=1 i tgx= |
| |
| | cosx | |
teraz odpowiedz sobie na to pytanie
18 gru 20:52
krystek: kąt ostry więc wystarczy z trójkata prostokątnego
18 gru 20:53
Domcio: jak wyliczyc sin2x+cos2x=1
18 gru 20:53
Domcio: jezeli sinalfa 1/5
18 gru 20:53
18 gru 20:53
Domcio: 1/25?
18 gru 20:54
Domcio: wytłumaczy ktos
18 gru 20:57
Kejt: bingo
leć dalej.
18 gru 20:57
Domcio: co mam za cos podstawic?
18 gru 20:58
Kejt: cos masz policzyć

jak masz cosinusofobię to podstaw sobie za cosx t, wtedy będzie:
18 gru 20:59
18 gru 21:01
Domcio: czego 24/25
18 gru 21:06
Domcio: a tg ile wynosi 1/24?
18 gru 21:09