Oblicz pole powierzchni i objetosc szescianu, którego:
ona1: Oblicz pole powierzchni i objetosc szescianu, którego:
a) przekątna podstawy ma długość 4cm
b) przekątna ma długość 8cm
BARDZO PROSZE O POMOC
17 gru 17:59
Piotr:
a) w podstawie masz kwadrat. jaki jest wzór na przekątna kwadratu ? wylicz z niego bok kwadratu
i po sprawie.
17 gru 18:03
ona1: prosze napiszesz mi to szybko. Błagam
17 gru 18:04
ona1: d = a pierwiastek z 2 tak
17 gru 18:05
Piotr:
zaliczenie piszemy ?

napisze wzor d = a
√2
wylicz a i podstaw do wzorow na objetosc i P
c.
17 gru 18:06
ona1: napisałam wzór wyzej xd
17 gru 18:08
17 gru 18:10
ona1: przekatna podstawy jest równa 4cm czyli:
d= a pierwiastek z 2
d = 4
4 = a pierwiastek z 2 / : pierwiastek z 2
a = 4 pierwiastki z 2
tak
17 gru 18:11
ona1: jeju ale co tak lecisz juz do podpunktu b) jeszcze a) jest nie zrobiony do konca
17 gru 18:13
Piotr:
nie.
4 = a
√2 // :
√2
usuwamy niewymiernosc
17 gru 18:15
ona1: Pc = 6a
2
Pc = 6 * 2 pierwiastki z 2
Pc = 12 pierwiastki z 2 tak
17 gru 18:19
ona1: nie żle, bo to jeszcze do kwadratu ma byc
17 gru 18:20
Piotr:
ojojoj
6*(2√2)2 = 6*4*2 = 48
PS zaraz musze wyjsc.
17 gru 18:21
ona1: zrobisz to szybko prosze
17 gru 18:23
ona1: podpunkt b) zrób, prosze prosze
17 gru 18:24
Piotr:
V = a
3
V = (2
√2)
3 = 16
√2
z drugim podpunktem sobie poradzisz

powodzenia.
17 gru 18:24
ona1: jasne dzieki
17 gru 18:26