Proszę o sprawdzenie i pomoc
Shrek : 1. Dana jest parabola określona wzorem y=x2 − 2x . Znajdź obrazy tej paraboli w
przekształceniach ; A) translacja o wektor [5,−2]
B) symetrii osiowej względem prostej x=−1
Czyli w pkt. a będzie że x'= x+5 y'=y−2 x=x'−5
y=y'+2 więc
y'+2 = (x'−5)2 − 2(x'−5) = x'2 +25 − 10x' − 2x' +10 = x'2 −12x' + 35
16 gru 19:16
krystek: i wyznacz y'=x6−12x+35−2
16 gru 19:51
Shrek : a w b ?
16 gru 19:57
Shrek : Kto pomoże Shrekowi ?
16 gru 20:11
krystek: Aby zobrazowaz narysuj prostą x=−1 i tą parabolę i zobacz jak zmieniają się x i y
16 gru 20:16
Shrek : Ale jest na to jakiś wzór prawda ?
16 gru 20:33
16 gru 22:19