zupełnie nie wiem jak to ugryźć -parabola
misiek w potrzebie: Zupełnie nie wiem jak to ugryźć − Dana jest parabola określona wzorem
y=x2 − 2x
. Znajdź obrazy tej paraboli w przekształceniach ;
A) translacja o wektor [5,−2]
B) symetrii osiowej względem prostej x=−1
16 gru 12:30
Aga1.: a) Obrazem punktu (x,y) w translacji o wektor [a,b] jest punkt (x+a, y+b)
Najszybciej , za x podstaw (x+5), za y (y−2)
16 gru 12:35
Aga1.:

b)
Np. pomocny będzie wykres, chociaż są gotowe wzory.
Nowy wykres przechodzi przez niebieskie punkty.
Mając trzy punkty napiszesz zawsze równanie paraboli, w tym przypadku wystarczą dwa punkty,
bo a=1(nie zmienia się)
16 gru 12:41
Misiek w potrzebie : Czyli w pkt. a
będzie że
x'= x+5
y'=y−2
x=x'−5
y=y'+2 więc
y+2 = (x'−5)
2 − 2(x'−5) = x'
2 +25 − 10x' − 2x' +10 = x'
2 −12x' + 35






A w tym b) to jaki jest ten wzór
16 gru 12:48
Misiek w potrzebie : w zasadzie to powininenem jeszcze przenieść y'= x'2 − 12x' + 33 , ale czy dobrze to zrobiłem ?
16 gru 12:49
Mila:
1) y=x2 − 2x po translacji o wektor T [5,−2]
y=(x−5)2−2(x−5)+(−2)⇔
y=x2−10x+25−2x+10−2
y=x2−12x+33
2) xw=(−3;−1) z rysunku albo obliczyć obraz wierzchołka paraboli
a=1 korzystam z postaci kanonicznej trójmianu kwadratowego
y=(x+3)2−1⇔y=x2+6x+9−1
y=x2+6x+8
16 gru 21:48