Wielomiany
MariAN: sprowadz do postaci iloczynowej
jak to sie robilo ?
16 gru 17:13
Piotr:
Δ
16 gru 17:14
krystek: Oblicz Δ, x1 ,x2 to y=−2(x−x1)(x−x2)
16 gru 17:15
MariAN: ok
| | 3 | | 1 | |
wyszlo mi x1= |
| oraz x2=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
wiec to bedzie y=−2(x− |
| )(x+ |
| ) ? |
| | 2 | | 2 | |
16 gru 17:23
krystek: ok ,
16 gru 17:25
MariAN: czy to na pewno ok ? bo w odpowiedziach jest x−1/2 x+3/2,
16 gru 17:27
Piotr:
na odwrót znaki przy x1 i x2.
16 gru 17:30
MariAN: i co w przypadku gdy Δ=0 ? jaki wtedy jest wzor ?
16 gru 17:30
16 gru 17:31
MariAN: ale dlaczego ? a(x−x1)(x−x2)
wiec jesli np x2=−1/2 to a(x−(−1/2)) wychodzi na x+1/2
16 gru 17:32
Piotr:
źle wyliczyles pierwiastki.
16 gru 17:33
krystek: a tak trudno wydedukować jeżeli Δ=0 to x1=x2 y=a(x−x1)2
16 gru 17:33
MariAN: jak to zle wyliczylem ?
16 gru 17:42
MariAN: ok juz widze
16 gru 17:43