oblicz
zzzz: √21*√75:√28
16 gru 16:32
zzzz: pomoże ktoś

?
16 gru 16:35
16 gru 16:35
zzzz: a możesz rospisać ?
16 gru 16:37
bezendu1990: √21*
√75=
√1575 czyli 15
√7
| 15√7 | |
| i usuń niewymierność z mianownika |
| √28 | |
16 gru 16:41
zzzz: A mam problem jeszcze z tym przykładem zacząłem robić ale nie wiem czy dobrze
5√150:√6+(5stopnia)√64:−2*(3stopna)√27:16=5*√150:√6+(−2)*2=5√6
*25:√6+−2*2=5*5√6:√6−2*2= i nie wiem jak dalej z tymi pierwiastkami
16 gru 16:42
zzzz: No ale w tamtym się normalnie mnoży ? i skąd wzieło sie 15√7 jak?
16 gru 16:43
bezendu1990: możesz to zapisać poprawnie do ułamków duże U
16 gru 16:44
zzzz: ale co bo nie wiem które?
16 gru 16:45
16 gru 16:46
bezendu1990: to drugie zadanie
16 gru 16:46
zzzz: czyli to ten 12 wzór tak?
16 gru 16:48
bezendu1990: tak
16 gru 16:50
zzzz: czyli w tym drugim było by √6:√6=√6:6=√1=1 ?
16 gru 16:51
bezendu1990: tak
16 gru 16:54
bezendu1990: | | √6 | |
nie nie |
| =1 tak by było |
| | √6 | |
16 gru 16:55
zzzz: ok dziękuje w śrdoe pisze poprawe cały czas rozwiazuje zadania i ze zboiru nicby są łatwe al;e
to był przykład ze spr normalnie nic nie wiem tak sie stresuje z tego wszytskiego

Już nie
wiem co robić zeby to dobrze napisać ... ale może jakoś dam rade
16 gru 16:56
bezendu1990: zapisz to zadnie z godziny 16:42 jeszcze raz
16 gru 16:56
zzzz: To jest przykład:
5√150:√6+(5stopnia)√64:−2*(3stopna)√27:16
16 gru 17:00
bezendu1990: 5√6 
o to chodzi ?
16 gru 17:01
bezendu1990: 5
√150:
√6+
5√64−2*
3√27:16
16 gru 17:03
zzzz: 5√150:√6+ √64:(−2) ( <− ten jest piątego stopnia )* √27:16 <−ten 3 stopnia
16 gru 17:09
bezendu1990: ok i od razu inny wynik

wyszło 21
16 gru 17:11
zzzz: czyli dobrze tam liczyłem ?
16 gru 17:14
zzzz: 5*5√6:√6−2*2 i pożneij będzie 25*1−4= 21 chyba,tak?
16 gru 17:14
bezendu1990: tak
16 gru 17:16
zzzz: No to chociaż zrobiłem xD Pocieszyło mnie to trochę
16 gru 17:18