ciągi
brrr: Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an) o ilorazie q.
a) a1 =8,,q=−1, n= 10
b)a1=1/2, q=−1, n=100
15 gru 23:15
15 gru 23:17
brrr: w a) zrobiłam pomyłkę q=1;
kiedy obliczyłam wyszło:S10 =80?
15 gru 23:23
brrr: w b) S100 =−1?
15 gru 23:28
brrr: i znowu mnie wszyscy opuścili
15 gru 23:31
Vizer:
| | 1 − (−1)10 | | 0 | |
a) S10 = 8 * |
| = 8 * |
| = 0 |
| | 1 − (−1) | | 2 | |
| | 1 | | 1 − (−1)100 | | 1 | | 0 | |
b) S100 = |
| * |
| = |
| * |
| = 0 |
| | 2 | | 1 − (−1) | | 2 | | 2 | |
15 gru 23:36
krystek: I wziął na łzy Vizera.
15 gru 23:39
Vizer: Jestem w takim stanie teraz, że mnie to ruszyło
15 gru 23:40
brrr: dziękuję
15 gru 23:45
kkk: W a) wynik powinien wyjść 80
16 gru 19:25