ukochane ciągi
brrr: Ciąg (an ) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r. Oblicz:
a) Sn i an wiedząc, że a1 = 7, r = −5,n=10
b) a1 i Sn mając dane r = 5, n=7, an =27
15 gru 21:20
15 gru 21:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie no ... błagam ... ile razy to samo
15 gru 21:23
brrr: proszę nie bądźcie tacy? To było dawno temu? Chciałabym iść spać a jeszcze zostało 8 zadań
15 gru 21:23
brrr: Artur nie zlitujesz się nad biedną owieczką?
15 gru 21:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale to cały czas ten sam wzór jest wałkowany .... ile można
15 gru 21:25
krystek: Podstawiaj do wzoru i licz. Łzy na nic się zdadzą, Ty masz umieć a nie my.
15 gru 21:26
brrr: Ale matematyka jest mi teraz niepotrzebna − nie wiem do którego wzoru podstawić
15 gru 21:27
brrr: odezwę się jak mi rozwiążecie− idę lepić bałwana ,
15 gru 21:29
krystek: I będzie więcej bałwanów ?
15 gru 21:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
do tego do którego wstawiałaś w poprzednim zadaniu
z ciągów arytmetycznych masz raptem 2 wzory

na n'ty wyraz ciągu oraz na sumę 'n' kolejnych wyrazów ciągu
15 gru 21:33
brrr: Ile to jest −191000
15 gru 21:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
−(19)
1000 ... czyli liczba ujemna ... bardzo duża liczba ujemna
15 gru 21:36
brrr: to znaczy jak duża?
15 gru 21:36
krystek: A policz −(19*19*.............19) 1000 czynników 19 w nawiasie
15 gru 21:37
brrr: mam za małą głowę. Dlaczego jesteście tak niemili dla mnie i nabijacie się ze mnie;
w a) S10 = 45?
15 gru 21:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
suma w a) na pewno nie może wyjść dodatnia ... skoro różnica jest ujemna
większość wyrazów ciągu będzie ujemna
15 gru 21:41
brrr: a10 = 2?
15 gru 21:43
brrr: −8
15 gru 21:45
brrr: S10 = −5
15 gru 21:46
brrr: a w b) od czego zacząć?
15 gru 21:47
Krzysiek : Od czego zaczac? . Przestac plakac i zajrzec na lewa strone na ciagi liczbowe. Tamjest
napisane ze jesli jest ciag arytmetyczny to a
n=a
1+(n−1)*r to podstawiamy do wzoru czyli
mamy 27=a
1+(7−1)*5 to
27=a
1+6*5 to 27=a
1+30 to a
1=27−30 to a
1=−3 Jest obliczone a
1
Teraz mamjac dane a
1 =−3 i a
n=27 i n=7 to to obliczymy sume S
n
| | a1+an | | −3+27 | | 24 | |
Sn= |
| *n to Sn= |
| *7 to Sn= |
| *7=12*7=84. Moze byc ? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 gru 23:28
brrr: dziękuję Krzysiek
15 gru 23:39
Krzysiek : Na zdrowie i sie dobrze wyspij. .
16 gru 00:00