Ciagi
Raficzek1993: Mam takie o to zadanie.Nie jestem w stanie go ogarnac kompletnie .Prosze o rozwiazanie jezeli
jest to mozliwe.
1)W ciagu arytmetycznym suma piatego i siodmego wyrazu jest rowna 38 ,a roznica pietnastego i
jedenastego wyrazu jest rowna 12.
b)Dla jakich wartosci n spelniona jest nierownosc a2n −29an+154≤0?
c)Jaka wartosc sumy Sn=a1+a2+...+an spelnia warunek S2n−19Sn=−88 ?
15 gru 19:24
Raficzek1993: Poprawka
1)W ciagu arytmetycznym suma piatego i siodmego wyrazu jest rowna 38 ,a roznica pietnastego i
jedenastego wyrazu jest rowna 12.
b)Dla jakich wartosci n spelniona jest nierownosc a2n −29an+154≤0?
c)Jaka wartosc sumy Sn=a1+a2+...+an spelnia warunek S2n−19Sn=−88 ?
15 gru 19:27
15 gru 19:29
Raficzek1993: Ze jestem kompletnie zielony z matmy.
15 gru 19:29
Raficzek1993: Nawet nie wiem jak sie do tego zabrac.
15 gru 19:30
Krzysiek :
TO teraz jesli juz to pojmiesz to napisz ile jest rowny wyraz a5 To trzeba wrocic do podstaw
ciuagu arytmetycznego . Przede wszystkim co to jest za ciag . Jest to taki ciag w ktorym
kazdy nastepny wyraz powstaje poprzez dodanie roznicy do wyrazu go poprzedzajacego
To jesli piewrszy wyraz ciagu oznaczymy przez a 1 a roznice przez r to mozemy zapisac ze
wyraz a2 bedzie mial postac a1+r czyli a2=a1+r Popatrz . wyraz a2 postal w ten sposob z
edo wyrazu go poprzedzajacego czyli a1 dodalismy roznice r . Wyraz a3 powstaniew ten sposob
ze do wyrazu go porzedajacego czyli a2 dodamy roznice r czyli mozemy zapisac ze a3=a2+r
. Teraz popatrz . Wyzej zapisalismy ze a2=a1+r to wobec tego juz mozemy zapisac ze a3=
a1+r+rto a3=a1+2r czyli wyraz trzeci powstanie przez dodanie do wyrazu pierwszego czyli
a1 dwoch roznic No to jedziemy dalej . Wyraz czwarty czyli a4 powstanie przez dodanie
roznicy r do wyrazu go porzedzajacego czyli do wyrazu a3 to zapiszmy to a4=a3+r a nasze
a3=a2+r czyli mozemy zapisac ze a4=a2+r +r to a4=a2+2r czyli z eby powstal wyraz a4 to
do wyrazu drugiego czyli a2 musimy dodac dwie roznice ale tez zuwaz ze wyraz a2 =a1+r to
zgodnie z tym co wczesniej napisalismy zapiszemy ze a4=a1+r+r+r bo zobacz a1+r=a2
a2+r=a3 a3+r=a4 . TO co widzimy z eaby powstal wyraz czwarty musimy do wyrazu pierwszego
dodac 3 roznice Tak samo bedzie ze wyraz a5=a1+4r a6=a1+5r . Teraz jak bedziesz
sprytny to zauwazysz ze chcac utworzyc jakikolwiek wyraz ciagu arytmetycznego to do wyrazu
pierwszego dodajesz o jedna roznice mniej niz numer wyrazu ktory chcesz utorzyc . Jesli chcesz
utworzyc wyraz np 24 to do wyrazu a1 dodajesz 24 roznice czyli zapiszemy ze a25=a1+24r
Zobacz bo te 24 roznice jesli dodadz do 1 co stoi prze wyrazie a1 da CI 25 co stoi przy
wyrazie a25 tak samo bedzie np a8=a1+7r bo 7+1=8
Teraz majac wyraz pierwszy i roznice mozesz sobie tworzyc dowolny wyraz ciagu arytmetycznego
TO teraz jeszce zeby bylo jasniej to masz wzor na ogolny wyraz ciagu an=a1+(n−1)r to zobacz
tam wyzej napisalem ze a8=a1+7r to zobaczmy czy to jest prawda zgodnie ze wzorem na ogolny
wyraz ciagu an=a1+(n−1)r jesli do wzoru za n podstawimy 8 bo mamy obliczyc 8 wyraz ciagu
to bedzie a8=a1+(8−1)r to a8=a1+7r czyli wzor dziala .
Ale to nie wszytko .Co jednak bedzie jesli np mamy dany trzeci wyraz ciagu i roznice r i
mamy obliczyc 10 wyraz ciagu czyli bedzie tak a10=a3+x*r . TO jak myslisz ile tych roznic x
musimy dodac do wyrazu a3 zeby powstal wyraz a10 . Zobacz musimy dodac 7 roznic czyli masze
x=7 bo 7+3=10
czyli mozemy zapisac ze a10=a3+7r tak samo jesli bysmy chcieli utworzyc wyraz a16 i zmamy
wyraz a4 i roznice r to zapiszemy ze a16=a4+12r . Widzisz to ze jezeli do 4 przy a4
dodasz 12 roznic r to otrzymasz 16 ktore jest przy a16. Wten sposob albo znajac a1 lub
dany inny wyraz i roznice tworzysz dowolny wyraz ciagu arytmetycznego .
TO teraz jesli juz to zrozumiesz to napisz ile jest rowny wyraz a5 a takze a7, a11 , a15
znajac wyraz a1 i roznice r np a5=a1+4r .. Teraz Ty .
15 gru 22:06