Ciagi
Raficzek1993: Mam takie o to zadanie.Nie jestem w stanie go ogarnac kompletnie .Prosze o pomoc.z gory
dziekuje

1)W ciagu arytmetycznym suma piatego i siodmego wyrazu jest rowna 38 ,a roznica pietnastego i
jedenastego wyrazu jest rowna 12.
a)wyznacz ten ciag
b)Dla jakich wartosci n spelniona jest nierownosc a
2n −29a
n+154≤0?
c)Jaka wartosc sumy S
n=a
1+a
2+...+a
n spelnia warunek S
2n−19S
n=−88 ?
15 gru 18:23
Franek: a15+a7=38
a15−a11=12
a1+14r+a1+6r=38
a1+14r=a1+10r=12
15 gru 18:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
a7 + a5 = a1+6r + a1 + 4r = 2a1 + 10r = 38
a15 − a11 = a1 + 14r − (a1 + 10r) = 4r = 12
układ równań ... wyznacz a1 i r
podstaw do wzoru ogólnego: an = a1 + (n−1)*r
15 gru 18:25
Franek: mały błąd powinno być
a1+14r+a1+10r=12
15 gru 18:25
Raficzek1993: No tak tylko pytanie co do czego ?

Jestem w tym ostro nie kumaty.
15 gru 18:26
Franek: ale co jest nie jasne?
15 gru 18:38
Raficzek1993: To co napisales jest to punktu a) ,dalej nie mam zielonego pojecia jak zrobic.
15 gru 18:45
Franek: b) a jak byś sobie podstawił za an np. x to co widać?
15 gru 18:47
Raficzek1993: Naprawde nie mam pojecia ,nie tyle ze jestem leniem ze tego nie chce mi sie robic ,ale po
prostu nie umiem .
15 gru 18:48
Franek: jest równianie kwadratowe,
15 gru 18:49
Raficzek1993: Tzn. mam rozumiec to tak?
x2−29x+154≤0
15 gru 18:52
Franek: tak.., ale to nie wszystko bo obliczysz an a chodzi o n
15 gru 18:54
Raficzek1993: Wiec skoro wychodzi mi te rownanie kwadratowe to mam liczyc Δ i te n mi wyjdzie?
15 gru 18:56
Franek: wyjdzie Ci an
15 gru 18:57
Raficzek1993: Zaraz popatrze nad tym i sie zastanowie jak to zrobic
15 gru 18:59
Raficzek1993: I nie wymyslilem nic
15 gru 19:06