Dla jakich wartości p jeden z pierwiastków równania jest średnią arytmetyczną..
settel: Dla jakich wartości p∊R jeden z pierwiastków równania
x3 − (p+3) x2 − 4x = 0
jest średnią arytmetyczną pozostałych pierwiastków tego równania?
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz zatem 3 pierwiastki:
x
1 , x
2 i x
3
jeden z nich (niech to będzie x
1) to średnia arytmetyczna pozostałych dwóch
f(x) = x
3 − (p+3)x
2 − 4x = x( x
2 − (p+3)x − 4 )
(dodatkowy) warunek konieczny:
Δ > 0

jako, że jedno z miejsc zerowych wynosi 0 to:
1
o x
1 = 0 i wtedy x
2 + x
3 = 0 <−−− stosujesz wzory viete'a
| | x2 | | x22 | |
2o x2 lub x3 = 0 ... i wtedy x1 = |
| ⇔ x1 + x2 = 3x2 oraz x1*x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
i także wzory viete'a (układ dwóch równań z niewiadomymi p oraz x
2)