sprawdzenie
Patryk: znajdź wszystkie wartości parametru m dla których kwadrat różnicy pierwiastków równania
x2+mx−m+3=0 jest mniejszy od 9
c=x1,s=x2 (dla ułatwienia)
Δ>0 m∊(−∞;−6)∪(2;∞)
(c−s)2<9
c2−2sc+c2<9
s2+2sc+c2−4sc<9
(s+c)2−4sc<9
m2−4(−m+3)<9
m2+4m−21<0
m∊(−7;3)
(−∞;−6)∪(2;∞)∧(−7;3)
(−7;−6)∪(2;3)
ok ?
15 gru 14:49
Tad: OK
15 gru 14:58
Patryk: w mojej książce jest inaczej
15 gru 15:07
Patryk: na pewno ok?
15 gru 15:07
Mat: takie coś to na wzory Vieta ... (x1x2)2 − 2x1x2 = ...
15 gru 15:09
Mati_gg9225535: mi wyszlo tak samo
15 gru 15:10
ZKS:
A jaką masz odpowiedź w książce? Pewnie błąd w druku.
15 gru 15:13
Patryk: m∊<2;7)
15 gru 15:16
Patryk: tam jest napisae nawet ,ze Δ≥0 oraz m2−4m−21>0
15 gru 15:18
15 gru 15:21
ZKS:
Bo według mnie Δ ≥ 0 to dobry warunek ponieważ dla dwóch takich samych pierwiastków
kwadrat różnicy jest równy 0 więc mniejszy od 9.
Warto zapamiętać że dla a = 1 mamy
| | −b + √Δ | | −b − √Δ | |
x1 − x2 = |
| − |
| = √Δ. |
| | 2 | | 2 | |
15 gru 15:28
Mat: co z tego jak mamy kwadrat roznicy pierwiastkow ...(x1−x2)2<9
15 gru 15:31
ZKS:
To z tego że
(x1 − x2)2 < 9
(√Δ)2 < 9
Δ < 9.
15 gru 15:37
Mat: ludzie myślcie trochę ... napisze juz to ...
(x1−x2)
2<9
(x1+x2)
2 − 4x1x2 < 9
(−b)
2 − 4c < 9
(−m)
2 − 4 (−m+3) <9 no i cała filozofia
15 gru 15:37
Mat: Człwieku nie pisz takich bzdur tak sie teraz zadan nie rozwiazuje ... lol
15 gru 15:38
ZKS:
Człowieku a po co robisz dokoła "słońca" zadanie? Skoro można skorzystać z faktu że
x1 − x2 = √Δ dla a = 1?
15 gru 15:40
ZKS:
Bez żadnych przekształceń od razu wiemy ile wynosi (x1 − x2)2.
15 gru 15:41
Mat: a że delta wieksza równa zero to tylko dlatego że nie jest powiedziane nic o znakach tych
pierwiastkow , ani że są one różne , wiec może być przypadek że x1=x2 , jesli masz powiedziane
ze rownanie ma dwa rozne pierwiastki − dajesz delte wieksza od zera ...
15 gru 15:41
Patryk: dzieki
15 gru 15:48