sprawdzenie
Patryk: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają taką samą długość.wiedząc że
odległość środka podstawy od ściany bocznej jest równa 1.oblicz V ostrosłupa
wychodzi mi,ze jest to ostrosłup o wszystkich krawędziach długosci a=√6 czyli
V=2√3,odpowiedz z książki jest inna
15 gru 14:39
Mat: jaka jest odp w ksiazce
15 gru 15:50
Mat: 4√2/3 ?
15 gru 15:52
Patryk: tak
15 gru 15:55
Patryk: co o tym myślisz ?
15 gru 15:55
Mat: w podstawie jest kwadrat , a odległość środka podstawy od ściany bocznej jest równa 1 zatem
skoro bok kwadratu to a , to liczba 1 to 1/2 a , kpw ?
15 gru 15:57
Mat: a=2 , Pp= 4 , H licze z pitagorasa , gdyż dlugosc przekatnej w kadracie to 2p{2], zatem mam
maly trojkat z polową przekatnej , H2 + (√2)2 = 22
15 gru 15:58
Mat: zrób rysunek do tego to zobaczysz
15 gru 15:58
Mat: no i potem tylko wstaw do V = 1/3 Pp * H
15 gru 15:59
Patryk:
15 gru 16:02
Patryk: a wg mnie to czerwony odcinek ma długość 1
15 gru 16:02
Mat: ale moja odp jest dobra czy nie w koncu
15 gru 16:02
Patryk: jest pod kątem prostym do wysokości sciany bocznej
15 gru 16:02
Mat: no tak , masz racje przeciez nie srodka krawedzi podstawy tylko podstawy ! soryy
15 gru 16:03
Patryk: dobra(wg autora podręcznika,niekoniecznie poprawna matematycznie)
15 gru 16:03
Mat: ale to i tak to samo , to jest promien okregu wpisanego zatem polowa boku ...
15 gru 16:04
Mat: r=1/2a
r=1
a=2
15 gru 16:04
Mat: także myśle ze to tak by bylo..
15 gru 16:05
Patryk:

tak więc zróbmy sprawdzenie dla a=2
ab=1
bc=
√3
ac=
√2
x≠1
no i nie wiem
15 gru 16:13
Patryk: no i no i ?
15 gru 16:19
Patryk: ?
15 gru 16:39
Patryk: ?
15 gru 18:02
Patryk: ?
15 gru 19:06
Patryk: dzięki wielkie , w końcu ktoś na kim można polegać
15 gru 19:33
dero2005:
przecież w zadniu jest napisane, że odległość od środka podstawy do ściany bocznej jest 1, a
nie do krawędzi bocznej ?
15 gru 20:05
Patryk: a już nie rozumiem
15 gru 20:10
Eta:
Fakt, mam dzisiaj słaby dzień ..... głowa mnie ......

Popraw
dero
15 gru 20:11
dero2005:
wg mnie rysunek 16:02 jest poprawny
15 gru 20:11
Eta:
Tak podałam poprzednio .... i wykasowałam, bo przeczytałam od krawędzi
15 gru 20:12
Eta:
Wykasuję i to
15 gru 20:13
15 gru 20:13