matematykaszkolna.pl
seweryn: Wybacz że zawracam po raz kolejny głowę, 1Nie wiem jak liczyć równanie gdzie jest x3 np. x3 + 2x = 3x2 2. Jak określa się dziedzinę wyrażenia np. 2 --------- x-6 wiem że D= R\ [6] ale nie wiem skąd. Pozdrawiam i dzięki
23 cze 10:57
Jakub: Równanie stopnia trzeciego rozbijasz na postać iloczynową. Na podstawie twojego przykładu będzie to wyglądało tak: x3+2x=3x2 x3-3x2+2x=0 (wyciągam x przed nawias) x(x2-3x+2)=0 Dalej już łatwo bo w nawiasie masz wyrażenie kwadratowe, które na postać iloczynową łatwo zamienić ze wzorów. Zobacz 69. Otrzymasz takie równanie: x(x-1)(x-2)=0 Masz iloczyn. Iloczyn jest równy 0 jeżeli choć jeden ze składników jest równy 0. Czyli zadajesz sobie pytanie co wstawić za x aby składniki tego iloczynu były równe 0. Odpowiedź. x1=0 x2=1 x3=2 I to jest rozwiązanie równania. 2. Tutaj masz ułamek. Kreska ułamkowa zastępuję znak dzielenia. Jak wiadomo przez 0 nie wolno dzielić. Dlatego zadajesz sobie pytanie dla jakiego x wyrażenie x-6 jest równe 0. Oczywiście jak za x dasz 6 to będziesz miał 0. Dlatego z dziedziny tego wyrażenia trzeba usunąć 0. Dlatego odpowiedź to R\{6} czyli wszystkie liczby rzeczywiste bez 0. Nie zawracasz mi głowy. Po to jest forum by pytać. Inna sprawa czy znajdzie się ktoś, komu będzie się chciało odpowiedzieć. No wiesz wakacje, słońce itd. emotikonka Powodzienia
23 cze 14:38
Rush: Teoretycznie masz racje w 1, ale rozpatrzmy przypadek, gdy x=1, wtedy masz 1*(1-1)(1-2)= 0 i ofc 13 + 2*1 = 3* 12 co jest prawda; p ... i co w takim wypadku?emotikonka
23 cze 14:55
Rush: Woops, nie zauwazylem tego co dokladnie napisales, sorka^
23 cze 14:56
seweryn: Ok, teraz wszystko proste i klarowne.
23 cze 17:04
darek: x3-7x2+12x=0
11 lis 18:55