matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru p
Bogusław:
−3x−9
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru p : |
|=p
x+2
13 gru 19:25
Bolek:
pomocy
13 gru 19:47
Mila:
x+2≠0⇔x≠−2
−3(x+2)+6−9
y=
x+2
−3
y=−3+
rysuję wykres zielony
x+2
y=−3 asymptota pozioma ; x=−2 asymptota pionowa odbijam symetrycznie względem OX część wykresu ,która leży pod osią OX, otrzymuję wykres :
−3
−3(x+2)+6−9
f(x)=|−3+
| (|
|)
x+2
x+2
−3
x=0, to f(x)=|−3+
|=4,5
2
równanie : f(x)=p nie ma rozwiązań dla p<0 1 rozwiązanie dla p=0 lub dla p=3 2 rozwiązania dla p∊(0;3) ∪(3;
∞
)
13 gru 20:47
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/174500.html
13 gru 20:48