Wielomian
kasia: Jak obliczyć takie równanie: x
3 − 3x
2 + 4 = 0?
Bardzo proszę o odpowiedź
13 gru 17:16
krystek: podziel przez x+1) ponieważ w(−1)=0 sprawdź.
13 gru 17:20
bezendu1990: w(−1)=0 jeśli znasz dzielenie wielomianów
13 gru 17:21
stanislaw:
x3 − 3x2 +4 : x+1 = x2 − 4x +4
następnie Δ obliczasz i juz wielomian jest rozłożony
13 gru 17:24
stanislaw:
Δ = 0
x0 = 2
x3 − 3x2 + 4 = (x+1)(x−2)2
13 gru 17:26
licealista: Δ=0
(x−2)
2(x+1)=0
13 gru 17:26
kasia: Może to głupie pytanie ale jak mam się domyślić, że powinnam podzielić akurat przez (x−1)?
Odpowiedź do tego zadania znam, wiem, że wyjdzie x=2 i x=−1 jednak nie mam pojęcia jak do tego
dojść oprócz zgadywania...
13 gru 17:29
licealista: podstaw sobie −1
(−1)3−3*(−1)2+4=−1−3+4=0
13 gru 17:32
13 gru 17:32
kasia: Dziękuję

, nigdy nie słyszałam o tym twierdzeniu. Czyli najpierw mam się domyślić jaki jest
pierwiastek, a później podzielić przez x minus ten pierwiastek i następnie obliczyć pozostałe
pierwiastki?
13 gru 17:39
licealista: jak pierwiastkiem jest −1 to dzielisz przez x+1 a jak pierwiastkiem jest 1 to x−1 zawsze
zaczynaj od sprawdzanie od najmniejszej liczby

do jakiej chodzisz szkoły ?
13 gru 17:41
kasia: Ok, dzięki

Studiuję już

Ale w szkole miałam matme podstawową...
13 gru 17:45
licealista: a no właśnie a tego nie ma na podstawie
13 gru 17:45