kwadrat
Majonez: Witam
y=x2−4 NAszkicuj wykres funkcji
Mnie potrzebna pomoc w wyznaczeniu b
a=1 b=? c=−4
Czy b=0?
13 gru 17:06
krystek: Tak


!
13 gru 17:07
bezendu1990: ale można szybciej x2−4
x=2 lub x=−2
13 gru 17:07
krystek: kreślisz x2 i "opuszczasz " w dół o 4 jednostki a m zerowe (x+2)(x−2)
13 gru 17:08
Majonez: Pierwiastki tej funkcji wynosza x=2 i x=−2 tak?
13 gru 17:12
bezendu1990: tak
13 gru 17:13
Majonez: Tak. Pomylilem sie i niepotrzebnie pytania zadaje. Sorki
13 gru 17:13
krystek: Są to m zerowe funkcji,. a w równaniach są to pierwiastki.
13 gru 17:13
Majonez: mam taki kolejny przyklad.
naszkicuj wykres
y=4−x2
Trza z tego zrobic ax2+bx+c
x2−4=0 Tak?
13 gru 17:22
licealista: 4−x2=−(x2−4)=−(x−2)(x+2)
13 gru 17:23
Majonez: Dziekuje. Jednak nie rozumeim tego.. ehh
13 gru 17:26
licealista: czego nie rozumiesz
13 gru 17:27
Majonez: bo ja zawsze rozwiazywalem te zadania postacia ogolna i staralaem sie do postaci ogolnej to
doprowadzic
13 gru 17:41
licealista: ''bo ja zawsze rozwiazywalem te zadania postacia ogolna i staralaem sie do postaci ogolnej to
doprowadzic'' z postaci ogólnej możesz tylko do kanonicznej i iloczynowej
13 gru 17:43
licealista: napisz polecenie żeby było wiadomo co trzeba zrobić
13 gru 17:44
Majonez: Naszkicuj wykres funkcji.
13 gru 17:47
13 gru 17:48
Majonez: Oczywiscie.
JA umiem szkicowac wykresy. Tylko mam problem z wyciagnieciem informacji z tego :
y=4−x2
Tzn, chcialbym znac delte. Chcialbym tez wiedziec jak doprowadzic to do postaci ogolnej
13 gru 17:49
Majonez: Mozna zrobic w ten sposob? x2−4=0?
13 gru 17:51
Majonez: Z drugiej strony jesli zrobie Twoim sposobem to pierwiastki (miejsca zerowe) wyjda 2 i −2. Wiem
tez pierwsza wspolrzedna wierzcholka paraboli musi byc rowno oddalona od −2 i 2 czyli jest
rowna 0. niestety druga wspolrzedna tez wychodzi mi zero

COs zle robie
13 gru 17:55
licealista: to jest postać ogólna

delte policz normalnie
a=−1 b=0 c=−4
Δ=−4*(−1)*4=16
√Δ=4
i teraz x
1 i x
2
13 gru 17:55
licealista: policz tym sposobem masz to samo
13 gru 17:56
Majonez: Dzieki,
13 gru 17:57
licealista: | | −Δ | | −16 | |
to źle robisz yw= |
| = |
| =4 |
| | 4a | | −4 | |
13 gru 17:58
Majonez: A jeszcze dlaczego −1 i −4?
13 gru 17:58
Piotr:
y = x
2 − 4
Δ = 0
2 −4*(−4) = 16
13 gru 17:58
licealista: teraz już kumasz

a miejsca zerowe najlepiej odczytywać z postaci iloczynowej
13 gru 17:59
Majonez: Tak tak. Dzieki
13 gru 18:00
licealista: znasz ogólny wzór funkcji kwadratowej ax2+bx+c u Ciebie jest 4−x2 czyli −x2+4
czyli a jest −1 b=0 c=4 tam źle napisałem że −4
13 gru 18:01
Majonez: Druga wspolrzedna bedzie 4 czy −4 bo widze sa podzielne zdania
13 gru 18:06
licealista: zdania nie są podzielone zauważ że Piotr zrobił przykład x2−4 a ja zrobiłem 4−x2
13 gru 18:10
Majonez: No wlasnie. NIewazne.
Do tego zadania rowniez potrzebuje omowic te funkcje. Jak mam to zrobic?
13 gru 18:13
Majonez: Tzn jest malejaca i co jeszcze?
13 gru 18:14
licealista: do którego wzoru funkcji x
2−4 czy 4−x
2
13 gru 18:15
13 gru 18:15
Majonez: Do 4−x2
13 gru 18:15
Majonez: O wlasnie o cos takiego mi chodzilo. Dzieki
13 gru 18:15
Majonez: DObrze zapisalem
malejaca w przedziale (−∞,−2>
rosnaca w przedziale <2,∞)
?
13 gru 18:20
Majonez:
13 gru 18:23
Piotr:

y=4−x
2
zobacz na wykres.
13 gru 18:23
licealista: pomyśl chwilę
13 gru 18:24
Piotr:
idziesz od lewej do prawej : jesli idziesz pod gore − f. rosnie, jesli w dol − f. maleje.
13 gru 18:25
Majonez: malejaca w przedziale <−2,−∞)
rosnaca w przedziale <2,∞)
Tak juz lepiej?
13 gru 18:28
Majonez: Caly dzien siedze nad zadaniami i moge wolniej myslec, dlatego przepraszam za nadmierny brak
wiedzy
13 gru 18:29
Piotr:
źle.
przecież do góry idziesz aż do x =0 i od x=0 w dół.
13 gru 18:31
licealista: Majonez tyle już męczysz tą kwadratową, że powinieneś śmigać z niej już
13 gru 18:32
Majonez: Piotr, Ja juz nie wiem. Mozesz mi odpowiedziec? Ja zaraz bede z czworka cos kombinowal i wogole
mi nic nie wyjdzie
13 gru 18:33
Majonez: No kurde, do tej pory nie kazali w zadaniach omawiac hehehe D
13 gru 18:34
Piotr:
rosnąca ( −∞ ; 0>
malejąca <0; +∞)
13 gru 18:35
licealista: ale to wynika z wykresu funkcji kwadratowej
13 gru 18:35
Majonez: Wynika wynika. Trzeba umiec odczytac
13 gru 18:36
Majonez: W takim razie jaka bedzie motonicznosc jesli wierzcholek tej ssamej paraboli nie bedzie wynosil
4 tylko −4?
13 gru 18:39
licealista: właśnie a Ty musisz się tego nauczyć

dobra ja spadam
13 gru 18:40
Piotr:
jak moga byc 2 wierzcholki tej samej paraboli
13 gru 18:40
Majonez: Nie dwa, zamiast 4 wstawiam −4. Odwrotnie ramiona poprostu
13 gru 18:41
Majonez:
13 gru 18:42
Majonez: Monotonicznosc malejaca <−∞,0) i rosnaca do (0.+∞>
? DObrze
13 gru 18:47
Piotr:
no to pomysl ze sobie idzisz wzdluż osi OX od lewej strony (czyli od − ∞). jak wchodzisz pod
gore to funkcja rosnie, jak schodzisz to f. maleje.
13 gru 18:47
Piotr:
znaczki źle
13 gru 18:47
Majonez: (−∞,0> <0.+∞)
13 gru 18:48
Majonez: Dzieki Piotr
13 gru 18:48
Piotr:
13 gru 18:49