s
Kamiska: Kamiska: okresl dziedzine wyrazenia a nastepnie wykonaj dzialania i przedstaw wynik w jak
najprostszej postaci Prosze o pomoc
| (x−2)3 | | 4−x2 | |
| / |
| |
| 8−x3 | | x2+2x+4 | |
13 gru 15:22
13 gru 15:29
Kamiska: bo jak mam je uproscic
13 gru 15:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzory skróconego mnożenia
rozłóż wielomiany na czynniki (szukaj 'miejsc zerowych')
13 gru 15:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
4−x
2 = (.....)*(......)
8 − x
3 = (......)*(.................)
x
2+2x+4 = (.....)
2
tu są wzory skróconego mnożenia
13 gru 15:58
Kamiska: 4−x2 = ((x−2)
3)*(8−x
3)
8 − x3 = (4−x
2)*(x
2+2x+4)
te tak?
a to x2+2x+4 = (.....)2
13 gru 16:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
co Ty zrobilas

(chodzi o pierwsze) ... niby jak z wymnożenia x
3 * (−x
3) chcesz otrzymac
−x
2 
jak już napisałem TO JEST WZÓR SKRÓCONEGO MNOŻENIA

rozłóż to wyrażenie (4−x
2)
13 gru 16:11
13 gru 16:13
Piotr:
@Artur
a jaki tu jest wzor skroconego mnozenia x
2+2x+4 ?
13 gru 16:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
piotr ... ciiiiii
nie chciało mi sie poprawiać na 'policz' Δ
13 gru 16:24