rachunek prawdopodobieństwa
lena: Pomocy!
Zad.
Test składa się z 10 pytań. Do każdego pytania podane są trzy możliwe odpowiedzi, ale tylko
jedna jest poprawna. Uczeń zakreśla odpowiedzi w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwa
zdarzeń : A − uczeń nie zakreślił żadnej poprawnej odpowiedzi, B − uczeń zakreślił 5
poprawnych odpowiedzi, C − uczeń zakreślił co najmniej jedną poprawną odpowiedź.
Znam odpowiedzi, oto one: P(A)=210 /310, P(B)=[10!/(5! *5!)]* (25/310), P(C)=1 −
210/310
Zależy mi natomiast na dokładnym wytłumaczeniu.
13 gru 14:24
13 gru 14:49
lena: a czy da się to rozwiązać bez tego schematu bernoulliego? Nie miałam tych wzorów, nie ma ich
także w mojej książce, a jednak to zadanie znajduje się w tym podręczniku.
13 gru 15:06
aniabb: da się

A)
mocA = przez wszystkie 10 pytań wybiera jedna z 2 niepoprawnych to 2
10
mocΩ= przez wszystkie 10 pytań wybiera jedna z 3 możliwych to 3
10
od razu C)
co najmniej 1 poprawna to pr−wo = 1 − wszystkie źle czyli 1 − odpowiedź z A
13 gru 15:18
aniabb: b) tu jest schemat Bernouliego
na ile sposobów można wybrać 5 pytań z 10 (tych na które odpowie dobrze) * w każdym przypadku
pr−wo że dobrze (1/3)
5 (bo 5 razy) * pr−wo że źle (2/3)
5 (bo 5 razy) =
| | | |
= | *(1/3)5 * (2/3)5 = wynik który masz |
| | |
13 gru 15:22
lena: Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Jesteś świetna!
13 gru 15:27
Mila: 1) a b c
2) a b c
........
10) a b c
odp. ucznia np. (1a,2a,3a,4a,5a,6a,7a,8a,9a,10a) ciąg 10− elementowy
pierwszą odp.może wybierać na 3 sposoby, drugą na 3 sposoby..itd.. 10 odp też na 3 sposoby
|Ω|=3*3*3*..*3=3
10 tyle jest wszystkich możliwości
A − uczeń nie zakreślił żadnej poprawnej odpowiedzi,
pierwszą odp. wybrał na 2 sposoby drugą na 2 sposoby , 10 odp na 2 sposoby
|A|=2
10
To Ci powinno pomóc.
13 gru 15:37
lena: tak, świetnie to wytłumaczyłaś. Dzięki
13 gru 15:45