sewerynn: Dziś zacząłem robić zbiór kiełbasy, nie wiem jak sobie poradzić z rozwiązaniem równania :
x
4- 3x
2 +2 = 0 zapewne jakoś przekształcać skróconymi wzorami * tylko nie wiem jakim

Czy macie może jakiś sposób na przekształcanie wyrażeń z czynników pierwszych np do
nawiasów

np. x
3 - 8 = (x-2)(x
2 + 2x + 4) może się wydawać śmieszne ale niestety mam z tym
największy problem
Jakub: Zapisujesz to równanie tak
(x
2)
2-3x
2+2=0
Wprowadzasz zmienną pomocniczą t=x
2 i masz równanie kwadratowe
t
2-3t+2=0
Zobacz na rozwiązania przykładów na tej stronie
54. (te trzy na samym dole)