paula: Eta wyszło mi ze wierzchołek W(−4,−1)
pózniej podstawiam do wzoru y=a(x+p)
2 +q
wiec wyszło tak y=(x−4)
2−1
DOBRZE TO

?
Mila:

y=a(x−p)
2+q
g(x)=x
2 zielony
przesunięcie wykresu g(x) o wektor [−4;−1] ( 4 jednostki w lewo, 1 j. w dół)
f(x)=(x+4)
2−1 postać kanoniczna funkcji kwadratowej (różowy wykres)
Odczytaj własności:
1) (−4;−1) wsp wierzchołka paraboli
wartość najmniejsza funkcji y=−1 dla x=−4
zbiór wartości ; Z
w =<−1;
∞)
2) f(x) malejąca dla x∊(−
∞;−4)
f(x) rosnąca dla x∊...... dokończ
3) miejsca zerowe funkcji
x=−3 oraz x=−5 ( oblicz algebraicznie)
4) wartości ujemne
f(x)<0 dla x∊(−5;−3)
wartości dodatnie funkcji
f(x)>0 dla x<−5 lub x>−3