Fizykaa
Magda: czy mógłby mi ktoś pomóc z fizyki

Bardzo PILNE. PROSZĘ O POMOC
12 gru 19:03
licealista: ale co z tej fizyki
12 gru 19:04
Magda: jesteś w stanie zrobić któreś z tych zadań ?
1 energia kinetyczna elektronu wyrzuconego z powierzchni cynku(chyba bo nie moge rozczytac)
wynosi 1,25eV. praca wyjscia elektronu z powierzchni cynku wynosi 3,36eV. jaka jest energia
fotonu podajacego na powierzchnie cynku?
2 rozpedzony elektron ma ped o wartosci 1,6*10 (−24 jako potega) kg*m/s. jaka sest długość fali
zwiazanej z tym elektronem? h+6,63*10(w potedze −34) J*s
3 oblicz dlugosc fali de broglie a skojarzonej z protonem poruszajacym sie z szybkoscia V=0,25c
h=6,63*10(do potegi−34) j*s mp= 1,67*10(do potegi−27)kg
4 narciarz o masie 70 kg zjezdza z gory ze stałą szybkoscią v=90 km/h. oblicz niepewnosc
polozenia tego narciarza
5 opisz zachowanie sie czastki według mechaniki kwantowej nieskonczenie wysokiej studni
potencjału
12 gru 19:07
13 gru 11:33