Fizyka
Ona : Wiecie może jak to zrobić ?

1Narciarz o masie 70 kg zjeżdża z góry ze stała szybkością v=90 km/h. Oblicz niepewność
położenia tego narciarza.
2 Samochód o masie 600 kg jedzie ze stałą szybkością v=72 km/h. Oblicz niepewność położenia
tego samochodu.
12 gru 19:25
Maslanek: Nie wiem, czy o to chodzi, ale:
Położenie ciała możemy opisać w tym wypadku x=V*t, gdzie V=const.
Zatem błąd (niepewność) zależna jest jedynie od czasu.
Z liczenia błędu metodą różniczki zupełnej mielibyśmy, że:
| | ΔV | | Δt | | Δt | |
Δx=x( |
| + |
| ), co sprowadza się do: Δx=x* |
| , ponieważ V=const. (więc nie jest |
| | V | | t | | t | |
obarczone błędem).
12 gru 19:29
Ona : jakoś nie moge tego zrozumieć do końca czy mógłbyś mi pomoc to obliczyć, byłabym bardzo
wdzięczna
12 gru 19:46
aniabb: Zasada nieoznaczoności Heisenberga
zatem
m − dane w zadaniach
v − dane
h= 6,626 069 57(29)·10
–34 J·s
π = 3,1415926535897932384626433832795
13 gru 11:32