Pochodna funkcji złożonej.
???: f(x)= cosx
√1+sin2x
(1)'=0
(sin
2x)'=2cosx
(cosx)=sinx
=sinx
√2cosx=
jak to zrobić?
12 gru 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
(f*g)' = f'g + f*g'


a Ty co zrobileś/−aś

bo na pewno nie to co powinno się zrobić
12 gru 14:03
Eta:
12 gru 14:04
aniabb: i znów to samo tłumaczyć w nowym poście
| | 1 | |
f' = sinx √1+sin2x + cosx * |
| * 2sinxcosx |
| | (2√1+sin2x) | |
12 gru 14:04
12 gru 14:05
???: no więc:
(f*g)'=f'*g+f*g'
(cosx)'*(1+sin2x)+(cosx)*(1+sim2x)'
(sinx)(1+sin2x)+(cosx)*(2cosx)
0+coś2x= 2 cos2−1= 2 cos
12 gru 14:12
aniabb: a pierwiastek gdzie zginął
12 gru 14:14
???: no pierwiastek ma być tylko że jak pisze to mi jakiś bład wyskakuje
12 gru 14:16
???: i wychodzi coś takiego:
sinx√1+sin2x+cosx√2cosx
12 gru 14:17
???: dobrze to jest?
12 gru 14:18
aniabb: porównaj z postem o 14:04
12 gru 14:18
???: Czemu nikt na tym forum nie chce mi wytłumaczyć jak się to robi? Zrobiłem to według wzoru co mi
podaliście...
12 gru 14:21
aniabb: tylko g masz funkcję złożoną i trzeba drugi wzór wstawic w miejsce g'
12 gru 14:25
???: czyli z tego wyniku:
sinx√1+sin2x+cosx√2cosx mam policzyć:
[f(y)]'=f'*y' ?
12 gru 14:28
aniabb: bo przykład wredny i nie chce się tyle pisac

jeszcze raz
(f*g)'=
f'*g+
f*g'
( cosx
√1+sin2x)' =
sinx√1+sin2x +
cosx (√1+sin2x)'
teraz tu masz pochodną z pierwiastka który ma jeszcze w sobie kwadrat funkcji
(
√1+sin2x)' =
√... ' * (..)
2 ' * sinx ' więc
| | 1 | |
(√1+sin2x)' = |
| * 2sinx * cosx |
| | 2(√1+sin2x) | |
12 gru 14:32
aniabb: i dlatego wychodzi to co napisałam o 14:04
12 gru 14:33
__std__call__: Jak masz funkcję złożoną to wpierw liczysz pochodną funkcji zewnętrznej wewnętrzną traktując po
prostu jako "x", następnie mnożysz raz pochodną funkcji wewnętrznej.
| | 1 | |
tan(sinx) = |
| * (sinx)' = .... |
| | cos2sinx | |
12 gru 14:34