obliczyć pochodną
Vent: xxx
11 gru 23:23
Eta:
Godzio 
"choinka" świąteczna dla Ciebie
11 gru 23:25
Basia:
f(x) = xxx = elnxxx = exx*lnx
f'(x) = exx*lnx(xx*lnx)' = xxx*(xx*lnx)' =
xxx*[ (xx)'*lnx + xx*1x ]
(xx)' umiesz obliczyć ?
11 gru 23:30
11 gru 23:32
ZKS:
x
xx = e
xxln(x) = e
exln(x) * ln(x)
| | 1 | |
eexln(x) * ln(x) * [exln(x) * ln(x) * (ln(x) + 1) + exln(x) * |
| ] = |
| | x | |
| | 1 | |
xxx * xx * [ln(x) * (ln(x) + 1) + |
| ] |
| | x | |
11 gru 23:33
ZKS:
Widzę że jestem jak zawsze opóźniony.
11 gru 23:35
Eta:

....
12 gru 00:04
Vent: właśnie mój umysł nie potrafi lub nie chce pojąć tej magii z e
x x
x itd, a jak wchodzi ln(x)
to uciekam z reguły
12 gru 00:07
Basia: to wynika z definicji logarytmu
lnf(x) = g(x) ⇔ eg(x) = f(x)
czyli
elnf(x) = f(x)
f(x) = xx ⇒ xx = elnxx = ex*lnx
f'(x) = ex*lnx*(x*lnx)' = xx*(1*lnx + x*1x) = xx(1+lnx)
12 gru 00:15