Ciekawa pochodna - mam zadanie dla ambitnych !!! Godzio, Basiek i inni !!!
Gustlik: y=x
xx
Ja to już zrobiłem
25 paź 00:06
Godzio:
Robiłem to na ćwiczeniach

Nie jest aż taka trudna
25 paź 00:07
Gustlik: Ja ja zrobiłem, nie jest trudna, trzeba kilka razy skorzystać z ab=eblna i z funkcji
złożonej. Ja wiem, że nie jest trudna, tylko zadałem Wam "zadanie domowe".
25 paź 00:09
Godzio:
e
xxlnx = e
exlnx * lnx
| | 1 | | 1 | |
(xxx)' = xxx * [ (exlnx(lnx + |
| ) * lnx + exlnx * |
| ] = |
| | x | | x | |
| | lnx + 1 | |
= xxx * exlnx(ln2x + |
| ) |
| | x | |
25 paź 00:10
Godzio:
Dla ambitnych mogę dać pochodną z "choinki"

x
xxxx
x
xx * x * x (nie dawałem mnożenia, bo psuje efekt
25 paź 00:12
Gustlik: | | 1 | |
Ja mam taki wynik: xxx*exlnx*[lnx(lnx+1)+ |
| ] |
| | x | |
sprawdź pochodną e
xlnx, bo wg mnie powinno być tak:
| | 1 | |
(exlnx)'=exlnx*(1*lnx+ |
| *x)=exlnx*(lnx+1), tak mi wygląda, że zgubiłeś |
| | x | |
x.
25 paź 00:17
Godzio: Ano zgubiłem

właśnie tam
25 paź 00:21
Gustlik: Tą "choinką" to się zajmę, bo ciekawa, ale chyba nie dzisiaj, niemniej wiem, jak to ruszyć.
Pozdrawiam
25 paź 00:23
Godzio: A ja już lecę spać

Dobranoc
25 paź 00:25
Ajtek:
Tą "choinkę" to zacząłbym tak:
x
xxxx=x*x
x*xx i teraz będę myślał co dalej

.
25 paź 00:31
Piotr:
ja bym wpisal do wolframa i po sprawie
25 paź 00:36
Ajtek:
Na łatwiznę idzesz
Piotr 
.
Dzisiaj, w sensie przed północą, dokłądniej ok 20−stej spotkałem kursanta, tegorocznego
maturzystę, obecnie studenta.
Jak mnie zobaczył to od razu: "Bry, pochodne przerabiamy. Odezwę się niebawem"
Wracając do domu myślę: "trzeba pochodne sobie przypomnieć, chociaż te z nogami na ziemi"
No i sobie przypominam na kosmicznych przykładach. Czuję się jak Felix Baumgartner, z
odpowiednią skalą oczywiście

.
25 paź 00:43
Piotr:
slyszalem ze, matematyka to logiczne myslenie, a nie "suche" obliczenia

nigdy nie lubilem pochodnych i calek

a Felixa ogladalem, twardy gość !
25 paź 00:47
Ajtek:
Ja też oglądałem. Jak skoczył wykonałem odruch wstania z fotela

.
A że twardy to potwierdzam

.
Matematyka jest owszem oparta na myślenieu, ale nic nie zrobisz z pochodną jak nie potrafisz,
powiedzmy, dodawać.
25 paź 00:52
Piotr:
oczywiscie, ze masz racje z tym dodawaniem. ale np masz 3+4+12+45+78+78+999+125 to bedziesz to
liczyc recznie ?
25 paź 00:54
Ajtek:
Postaram się w pamięci

.
Wiesz o co chozi, jak nie liczyłeś pochodnych przez wiele lat, to i wiedza uleciała. Trzeba
przypomnieć sposoby, triki itp

.
25 paź 00:57
Ajtek:
O wzorach nie wspomnę

.
25 paź 00:57
%3Cb%20style%3D%22color%3A%23e87a2c%22%3EAjtek%3A%3C%2Fb%3E%20%0D%0AO%20wzorach%20nie%20wspomn%C4%99%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fzeby.gif%22%3E.%0A%0A
25 paź 00:57
%253Cb%2520style%253D%2522color%253A%2523e87a2c%2522%253EAjtek%253A%253C%252Fb%253E%2520%250D%250AO%2520wzorach%2520nie%2520wspomn%25C4%2599%2520%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F2%252Fzeby.gif%2522%253E.%250A%250A
25 paź 00:57
Piotr:
ilu rzeczy ja nie pamietalem

wejdziesz pare razy na forum i sobie przypomnisz
25 paź 01:00
Ajtek:
Przypomnieć raz, zauważyć dwa, umieć rozwiązać/sprawdzić trzy.
Jestem przy pierwszym punkcie

.
25 paź 01:01
Piotr:
przeciez pamietam posty : Godzio → Ajtek i Ci dawal jakies kosmiczne zadania
25 paź 01:05
aniabb: potem idzie wykładniczo
25 paź 01:06
Ajtek:
To nie były zadania kosmiczne.
Godzio raz sprawdził moją (nie)wiedzę, następnie coś rzucił, jakiś dowód. A że to było
jakoś w kwietniu/maju i sesja była przed Nim to i tak się urwało. Miał ważniejsze sprawy na
głowie. Mieliśmy wrócić do tego latem, ale to mnie dopadło letnie matematyczne
"nicniechciejstwo"

.
25 paź 01:10
Mila: I do czego służy ta pochodna choinkowa?
25 paź 19:22
Ajtek:
Cześć
Mila 
.
Jak to do czego, żeby pomyśleć jak ją policzyć

.
25 paź 19:23
Mila: Witam Wszystkich!
25 paź 19:25
Maslanek: Trochę tego liczenia było tej choinki. Ciekawe z jakim skutkiem

z'=x
xx+1*(x
x+1[1+(x+1+xlnx)lnx]+1)
25 paź 20:07
Godzio: Witam

Choinka służy zabijaniu nudy, bo coś mało ciekawych zadań na forum (nie mówię, że
choinka jest ciekawa − bardziej męcząca

)
25 paź 20:54
Mila: Godzio, możesz się wykazać przy funkcjach okresowych ( lub nie ) u aglec.
25 paź 21:16
Damix 1243: x2+y2+z2≥xy+yz+xz spróbujcie to udowodnić
25 paź 21:25
Ajtek:
Aleś wrzucił. Z tym to ja sobie poradzę

.
25 paź 21:28