Pochodna funkcji złożonych.
???: | | 3 | | 1 | |
√x3−x = x |
| − x |
| − tu są potęgi, nie udaje mi się to zapisać |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| x |
| ) * ( |
| −x{− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Kurde:
(x do potęgi 3/2)'*(−x do potęgi 1/2)'=
(3/2x do potęgi 1/2)*(1/2 * −x do potęgi −1/2)
Tak to trzeba zrobić?
11 gru 22:44
Basia:
nie;
f(x) =
√x3−x
| | 1 | |
f'(x) = |
| *(x3−x)' |
| | 2√x3−x | |
11 gru 22:52
???: ale mnie nie interesuje odpowiedź tylko rozwiążanie, bo odpowiedzi mam...
11 gru 23:00
???: skąd się wzieła ta pierwsza część?
11 gru 23:09
???: ?
11 gru 23:39
11 gru 23:45
Basia: z definicji pochodnej
f(x) =
√x
| | √x+h − √x | |
f'(x) = limh→0 |
| = |
| | h | |
| | (√x+h−√x)(√x+h+√x) | |
limh→0 |
| = |
| | h(√x+h+√x) | |
| | x+h−x | |
limh→0 |
| = |
| | h(√x+h+√x) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limh→0 |
| = |
| = |
| |
| | √x+h+√x | | √x+√x | | 2√x | |
12 gru 00:56