Znajdź wartości parametru
Monik: | | 1 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie | |
| x −3m+2|−1 = 3−2m |
| | 2 | |
a) ma dwa rozwiązania
b) ma jedno rozwiązanie
c) nie ma rozwiązań?
Skoro są takie podpunkty to mam obliczyć deltę? Ale to nie jest równanie kwadratowe, więc nie
wiem
11 gru 20:01
monik: Pomógłby mi ktoś?
11 gru 20:41
Mat: zeby bylo prosciej |−6m+x+4|=8−4m , dalej wiesz ?
11 gru 20:55
monik: −6m+x+4=8−4m ⋁ −6m+x+4=4m−8
2m+4−x=0 ⋁ 10m−12−x=0
i co dalej?
11 gru 21:03
Mat: takie cos to tylko na uklad rownan

tak mysle

m=2 a x = 8 tyle
11 gru 21:06
monik: ale jak Ci to wyszło? xd
11 gru 21:10
monik: ale jak Ci to wyszło? xd
11 gru 21:10
monik: ale jak Ci to wyszło? xd
11 gru 21:10
Mat: 2m+4−x=0
10m−12−x=0
pierwsze wymnozylam przez −1 i dodalam ...
11 gru 21:10
monik: ale to nie jest układ równań, więc można dodać?
11 gru 21:14
Mat: nie jest to uklad ale zrob z niego uklad , to to samo i tak
11 gru 21:15
Mat:
{2m+4−x=0
{10m−12−x=0
11 gru 21:18
11 gru 21:18
monik: o to nie wiedziałam, że można zrobić układ

dziękuję
11 gru 21:22