stosunek pól figur
rasputin:

w trapezie ABCD podstawa AB jest 3 razy dłuższa od podstawy CD. Przekątne tego trapezu
przecinają się w punkcie E, a proste zawierające ramiona AD i BC przecinają się w punkcie F.
Oblicz stosunek pola czworokąta DECF do pola trapezu ABCD.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania !
11 gru 20:17
rasputin: Halo, jest tu ktośśś?
11 gru 21:08
aniabb: PΔDCF =1/9 PΔABF ⇒ P trapezu ABCD = 8/9 PΔABF = 8 PΔDCF
PΔDEC = 1/9 PΔABE
11 gru 21:19
aniabb: PΔDEC = 1/2PΔDCF
| | pole DECF | | 1,5ΔDCF | | 3 | |
k= |
| = |
| = |
| |
| | pole ABCD | | 8ΔDCF | | 16 | |
11 gru 21:27
Mila: Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
| | 1 | | 8 | |
Pt=PΔABF− |
| PΔABF= |
| PΔABF pole trapezu |
| | 9 | | 9 | |
P
ΔDCE=S (oznaczenie)
P{t}=16S (uzasadnij)
| | 1 | | 8 | |
S= |
| * |
| PΔABF=...dokończ |
| | 16 | | 9 | |
11 gru 21:30
rasputin: a skąd się to wszystko bierze ( to, ze PDCF = 1/9 PABF) ? Z jakiejś własności? jeśli tak, to
byłabym wdzięczna jakbyś mi ją przypomniała i wytłumaczyła jak doszłaś do tych wszystkich
zależności między polami
11 gru 21:32