Pochodna funkcji
Krzysiek: Oblicz pochodną funkcji:
(ax
3+bx
2+c)`=3ax
2+2bx
((a+b)x)`=a+b
próbowałem ze wzoru na iloraz, ale nie wychodzi, a innego pomysłu nie mam.
11 gru 10:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co 'nie wychodzi'
11 gru 10:38
Krzysiek: Nie zgadza się z odpowiedzią.
11 gru 10:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz tutaj swoje obliczenia
11 gru 10:40
Krzysiek: Ze wzoru na iloraz:
| | (3ax2+2xb)x(a+b)−(a+b)(ax3+bx2+c) | |
y`= |
| = |
| | (a+b)2x2 | |
| | (a+b)(((3ax2+2bx)x)−(ax3+bx2+c)) | | 2ax3+bx2−c | |
|
| = |
| |
| | (a+b)2x2 | | (a+b)x2 | |
11 gru 10:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
i jest wszystko dobrze
11 gru 10:51
Krzysiek: To błąd w odpowiedzi, bo w liczniku jest 2ax
2 zamiast 2ax
3
Mógłbyś rzucić okiem na moje wczorajsze dwa pytania? W jednym temacie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/173830.html
To na pewno jest proste, rozumiem definicję, ale nie wiem co i gdzie podstawić. Zagmatwane.
11 gru 10:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
już
11 gru 11:00