pierwiastki
Monika: wyznacz pierwiastki wielomianu
w(x)=x4+x3−4x2+5x−3
10 gru 21:52
licealista: ja bym tu podzielił
(x3+2x2−2x+3)(x−1)=0
10 gru 22:00
10 gru 22:04
pigor: ... np. tak : w(1)=0 i w(−3)=0 , więc grupowanie wielomianu może wyglądać
np, tak :
w(x)=x
4+x
3−4x
2+5x−3= x
4−x
3+2x
3−2x
2−2x
2+2x+3x−3=
= x
3(x−1)+2x
2(x−1)−2x(x−1)+3(x−1)= (x−1) (x
3+2x
2−2x+3)=(x−1) (x
3+3x
2−x
2−3x+x+3)=
= (x−1) [x
2(x+3)−x(x+3)+1(x+3)]=
(x−1) (x+3) (x2−x+1)= 0 ⇔
x∊{1,−3} . ...
10 gru 22:36
ICSP: chciałem aby
Monika pomyślała
10 gru 22:37
pigor: ... właśnie ma teraz okazję to zrobić, albo bezmyślnie przepisać

,
jeśli to ją zadowoli − ma więc szansę i wybór − to tyle ja . ...
10 gru 22:44