Kilka zadanej rozszerzonych
Klementyna:

Zad.1 Przekątne AC i BD trapezu ABCS o podstawach AB i CD przecinają się w punkcie O.
Niech P trókjąta ABO = P
1 i P tr CDO = P
2
Udowodnij , że pole trapezu abcd jest kwadratem sumy pierwiastków P
1 i P
2
Zad2. Długoście boków trójkąta, którego jeden z kątów ma 120stopni są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego. Jaki jest stosunek boków tego trójkąta?
Zad 3. Dana jest funkcja f(x)= |x|+|x−1|
a) Udowodnij, że f(n); n∊N+ jest ciągiem arytmetycznym, a następnie ustal dla jakich n S
4=400
b)Zbadaj czy istnieje takie "a", że f(a+n)=f(a−4)
Zad.4.
Wyznacz równanie okręgu o środku s(10,−3), który jest styczny do prostej y=−3/4x +2
b) Wyznacz równanie stycznej do wyznaczonego okręgu, która jest prostopadła do danego punktu.
Zad 5.Zaznacz na płaszczyźnie zbiór A={(x,y); x,y∊R
2x
2−5xy+3y
2≥0}. a następnie oblicz pole
figury ograniczonej punktami (x,y)
|y|=2 i |x|=3
Zad.6 Wiadomo , że f(x)=ax−3 jest f.rosnącą. Określ monotoniczność funkcji g(x)=f[2x−f(x)] w
zależności od "a".
Zad 7. W ostrosłupie, którego podstawą jest kwadrat ABCD o boku a, krawędź boczna DS jest
prostopadła do pł ABCD, a |∡BSC|=∠. Oblicz Pc i V
Z góry bardzo dziękuję za pomoc