Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x) i określ krotność każdego z nich.
Natalia: Wyznaczyć pierwiastki wielomianu W(x)=7(x2+6x+9)(x+3)2(x2−81) i określić krotność
każdego z nich.
Wyznaczyłam pierwiastki wielomianu i wyszło mi −3, 9 i −9.
Ale nie rozumiem jak mam wyznaczyć krotność każdego z nich.
10 gru 16:37
Natalia: Prosiłabym o pomoc, ponieważ nie mogę zrozumieć tego tematu z pierwiastkiem wielokrotnym.
10 gru 16:51
10 gru 16:55
ahu8: ja wiem tyle,że x=−3 jest tu pierw. dwukrotnym, bo (x+3) jest podniesione do kwadratu.
jednokrotne są te bez potęgi
10 gru 16:55
Natalia: bezendu1990 przejrzałam już to wszystko.
ahu8 w odpowiedzi mam właśnie, że 9 i −9 są to pierwiastki jednokrotne, a −3 jest to
pierwiastek czterokrotny i nie rozumiem skąd to się bierze.
10 gru 17:05
Natalia: z (x
2+6x+9) delta jest równa 0 a więc x
0=−3
z (x+3)
2 wynika, że x=3 i x=−3, jednak x=3 nie spełnia warunku W(x)=0, więc x=−3
z (x
2−81) wynika, że x=9 i x=−9
I teraz skąd biorą się te krotności pierwiastków.
Pomocy
10 gru 18:19