trygonometria
erykooo: Znajdz zbior wartości i okres funkcji : // PROSZE O POMOC CHOCIAZ 1 PRZYKLAD
a) y=2sin3x
b)y=1/2cos2x
c)y=5tg1/3x
10 gru 14:41
aniabb: a) ZW <−2;2> okres 2kπ/3
10 gru 14:44
erykooo: dzieki
10 gru 14:49
erykooo: c) zw=R ,to(okres zasadniczy) pi/1/3=3pi
d)zw=R , to= pi/3/2=2/3pi
dobrze?
10 gru 14:55
aniabb:
b) ZW <−1/2;1/2> okres kπ
c) tak
do d nie ma zadania
10 gru 14:57
erykooo: y=1/3ctg(3/2x)
10 gru 14:58
erykooo: Jeszcze mam takie zadania ;
Rozwiaz rowniania : a)2cosx=1 b)sin2x=1/2
Rozwiaz nierownosci : a)sinx< pierwiastek 3 /2
10 gru 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
a) 2cosx=1 ⇔ cosx = |
| ... czyli dla jakich x  |
| | 2 | |
| | 1 | | √2 | | √2 | |
b) sin2x = |
| ⇔ sinx = − |
| lub sinx = |
| czyli dla jakich x  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
nierówność sam zrób
10 gru 15:02
10 gru 15:04
erykooo: czyli w b) bedzie x=3/4pi +2kpi tak ?
10 gru 15:20