oblciz
qaz: oblicz :
a=(sin60+cos60)2
b=sin2 15 − cos30 + cos2 15
10 gru 11:20
aniabb:
a= 1+2*√3/2*1/2 = 1+ √3/2
b= 1−√3/2
10 gru 11:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) wzór skróconego mnożenia −> jedynka trygonometryczne −> wzór na sinus podwojonego kąta
b) jedynka trygonometryczne −> wzór na sinus podwojonego kąta
10 gru 11:23
qaz: Artur możesz wytłumaczyć dlaczego: wzór na sinus podwojonego kąta ? bo doszedłem do wyników Ani
poprzez wzór skróconego mnożenia i jedynkę trygonometryczną. jeszcze sprowadziłem do wspólnego
mianownika i mam wyniki zgodne z moim zadaniem
10 gru 11:35
aniabb: bo funkcje trygonometryczne można rozwiązywać na wiele sposobów
10 gru 11:37
qaz: yhym że oto się rozchodzi

dzięki

a tak z ciekawości, mogłabyś pokazać w jaki sposób Artur
proponował to rozwiązać ? jeżeli masz chwilkę oczywiście, albo gdzieś podobnie było z
zastosowaniem wzoru na podwojony kąt
10 gru 11:43
10 gru 12:14